Парламентарните избори във Федерална република Германия бяха спечелени с малка преднина от Социалдемократическата партия на Германия (СДП). Тя получи 25,7 % от гласовете, според официалните предварителни резултати, публикувани на уебсайта на председателя на федералната избирателна комисия. Най-големият съперник на СДП – Християндемократическият съюз и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС), спечели подкрепата на 24,1% избирателите. Съюз 90/Зелените получи 14,8 % от гласовете, Свободната демократична партия (FDP) 11,5 %, а популистката Алтернатива за Германия 10,3 %. “Лявата” партия беше подкрепена от 4,9 % от избирателите, като по този начин не преодоля прага от пет процента за влизане в Бундестага. Тази политическа сила обаче ще може да формира фракция в парламента, тъй като трима от нейните представители бяха избрани пряко в Берлин и Лайпциг.

Депутатското място на германския канцлер Ангела Меркел

беше спечелено от кандидат на социалдемократите за първи път от 1990 г., предадоха Асошиейтед прес и ДПА. Прекият депутатски мандат, който Меркел държеше в своя избирателен район в провинция Мекленбург-Предна Померания, беше спечелен от Анна Касауцки от съперническата Германска социалдемократическа партия (ГСДП). Кандидатът на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел за този мандат Георг Гюнтер се нареди на второ място.

В германската избирателна система избирателите имат два гласа: първият е за кандидат по техен избор в избирателния им район; вторият е за предпочитаната от тях партия. Меркел беше избрана в германския парламент с пряк мандат от този избирателен район за първи път през 1990 г. и оттогава го печелеше на всички следващи избори.

Тя не се кандидатира на сегашните избори.

Загубата на този мандат е още един удар за християндемократите, които претърпяха поражение на вчерашните парламентарни избори.

https://nova.bg/

https://www.vesti.bg