От Инициативен комитет „За туризма на Калиакра“ настояват за незабавен ремонт на съществуващите дамбови стени в залива Болата в Добричка област. Изявление по темата е публикувано в една от социалните мрежи, предаде кореспондентът на ИА „Фокус” Жулиета Николова. От Гражданска инициатива „Обединени, работим за Каварна – заедно можем повече“ и Инициативен комитет „За Туризма на Калиакра“ са изпратени писма до Министерски съвет, Областна администрация – Добрич и кмета на Община Каварна с апел за предприемане на спешни мерки от институциите за защита на Болата.

„Буните се намират в защитена територия, което не е пречка да се ремонтират, още повече, че става въпрос за аварийна ситуация, която изисква неотложна реакция от институциите. Държавата ни е длъжна да опазва защитените територии, но ако морето разруши буните, надали ще остане нещо от Болата за опазване“, посочват от гражданските сдружения. Настоява се още спешният ремонт на буните да бъде заложен в областната програма на Добрич за намаляване на риска от бедствия.

Брегоукрепителните съоръжения са определени като критична инфраструктура и ремонтът им трябва да бъде заложен за изпълнение в периода 2020-2021 г. г. Болата е местност, разположена на едноименния залив, и е част от резерват Калиакра. Намира се в северната част на Българското Черноморие, край каварненското село Българево. Местността е влажна зона с голямо значение за редки растителни и животински видове. В пещерите на Болата са открити останки от антично селище и свидетелства за живот от 400 г. пр. Хр., както и Малтийски кръст – свидетелство за търговията на Второто Българско царство с Венеция и Генуа. Открити са още каменни кръгове, жертвени камъни, скални пещери – жилища. Плажът е широко известен и като място за гмуркане.