БЮДЖЕТЪТ НА ОБЩИНА ДОБРИЧКА – СОЦИАЛНО СПРАВЕДЛИВ И НА ВЪЗМОЖНОТО ЗА ГОДИНАТА

0
1212

 

Добричката община планира да събере над 5 367 000 лева собствени приходи през новата финансова година, след като вече отмени таксите за детските градини и запазва размера на таксата за битови отпадъци. Общинският съвет днес одобри финансовата рамка за 2020-а, която възлиза на 23 238 737 лева, съобщи кореспондентът на БТА Юлия Христова.
Председателят на общинския съвет Дико Иванов определи новия бюджет като бюджет на възможното, а кметът Соня Георгиева – като социално справедлив и посочи, че ще бъде направено всичко необходимо да не бъдат закривани повече училища в общината.
Добричката община ще изразходва най-много средства през годината за образователната система – близо 9 250 000 лева, като с общинско финансиране ще бъдат ремонтирани 13 детски градини и ще бъдат запазени маломерни и слети паралелки. В областта на социалното подпомагане и грижи общината заделя над 115 000 лева за дейността на Центъра за настаняване от семеен тип за 13 пациенти с деменция. Центърът отваря врати след преустройство по проект “Красива България” на част от сградата на Дома за хора с деменция в село Опанец. Домът, който има капацитет 50 места, ще бъде издържан от държавата с около 570 000 лева ресурс за годината, според утвърдения бюджет.

В Добричката община предвиждат да бъдат направени неотложни ремонти на 58 улици в села, за които е необходим ресурс от над 547 000 лева. Общинският съвет реши на вчерашното си заседание да бъде отправено предложение до министъра на финансите част от държавната субсидия за капиталовите разходи да бъде трансформирана за неотложни ремонти на уличната мрежа.
На територията на общината има над 700 улици, повечето от които са изграждани преди четири десетилетия. През последните пет години по инвестиционната програма на общината са рехабилитирани близо 250 улици и участъци от отсечки, посочват от кметската управа. В бюджета за новата финансова година е предвидено обновяването на около 70 улици в 50 населени места.
Въпреки инвестициите, остават улици с нарушена проходимост и, за да се ограничи разрушаването на настилките, трябва в най-кратки срокове увредените участъци да се възстановят – да се изкърпят дупки, да се запълнят пукнатини или определени зони да се преасфалтират. Тези дейности са част от текущото поддържане на уличните настилки, за които общината ще поиска целеви трансфер за финансиране.