• Говорейки за проблема с доставката на украински селскостопански продукти, включително зърно, на дъмпингови цени, унгарският министър на земеделието Ищван Наги отбеляза, че в Унгария поради това “не само фермерите са в беда”

БУДАПЕЩА, 17 април. /ТАСС/. Токсини и генетично модифицирани организми (ГМО) бяха открити в няколко партиди царевица, изпратена от Украйна за Унгария. Това съобщи в понеделник в интервю за вестник Magyar Nemzet  министърът на земеделието на Унгария Ищван Наги.

„Повечето украински земеделски производители получават продуктите си от големи ферми с много ниски производствени разходи, включително поради методи за отглеждане и защита на растенията, които намаляват разходите, но които вече не са разрешени в Европейския съюз“, ръководителят на Министерството на земеделието обясни. По думите му затова доставките на зърно и други продукти от Украйна подлежат на строг качествен контрол в Унгария. Наскоро подобни инспекции, каза Наги, са установили „няколко случая на замърсяване с микотоксини в царевицата, както и няколко случая на ГМО“. „Освен това в два случая е установено замърсяване на соята“, допълни министърът.

Говорейки за проблема с доставката на украински селскостопански продукти, включително зърно, на дъмпингови цени, той отбеляза, че в Унгария “не само фермерите са в беда” поради това. „Украинското селско стопанство, което получи безмитен достъп до европейския пазар, започна да изнася големи количества птиче месо, яйца и мед в допълнение към зърнените храни, което изтласква унгарските продукти от традиционните им пазари и сваля продажните цени под производствените разходи, “ каза Наги.

На 15 април той обяви забрана за внос на украинско зърно и други селскостопански продукти в Унгария до 30 юни. В същото време ще се запази транзитът на украинско зърно и маслодайни семена през страната. Очакванията на правителството са, че през следващите два месеца Европейската комисия ще може да предприеме цялостни мерки за разрешаване на ситуацията.

БЕЛ. НДТ: В Унгария може, нашият земеделски министър Явор Гечев “тупа топката” и продължава да умува и се надява да има редовно правителство, което да поеме отговорност и да разреши проблема. Земеделците, с извинение, блокират границата от време на време вместо да си вземат поука от гръцките фермери и да затворят границата до спиране на  вноса на зърно.