Държавните компании в ОАЕ и Саудитска Арабия купуват руски петролни продукти с отстъпка и продават свои в Европа, въпреки възраженията на американските власти. За това пише Wall Street Journal.

Изданието цитира данни на Argus Media, че всеки десети барел газьол в основното хранилище на ОАЕ в емирството Фуджейра е руски. В същото време Саудитска Арабия получава 100 000 барела петролни продукти от Русия всеки ден, според Kpler.

Wall Street Journal съобщава, че въпреки възраженията на САЩ, държавните компании от ОАЕ и Саудитска Арабия използват гориво от Русия с отстъпка за вътрешно потребление или рафиниране. И техните собствени петролни продукти се изнасят за Европейския съюз, който забрани руския внос от 5 февруари.

Така арабските компании печелят добри пари, твърдят пред изданието представители на петролни компании и анализатори. Според The ​​Wall Street Journal западните санкции са довели до парадокс и неочаквани последици. Според Kpler дори износът на руски петрол за ОАЕ, които сами по себе си са износител на суровини, е нараснал. И се утрои миналата година до 60 милиона барела, за доставката на които може да са необходими сто танкера, съобщава eadaily.com.