Скопие, 1 ноември /БТА/


Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев трябва да информира писмено председателя на парламента, че подава оставка, а оттеглянето му означава и оставка на цялото правителство, съгласно член 93 от конституцията, съобщават македонските медии.
Процедурата след това е следната: в срок от 10 дни президентът трябва да връчи мандат за съставяне на ново правителство на партиите, които имат мнозинство в парламента. След това получилият мандата има срок от 20 дни, за да предложи на парламента програма и състав на правителството.
Заев обяви тази нощ, че подава оставка като премиер и председател на СДСМ след загубата на неговата партия на местните избори. Според него мандатът трябва да остане в СДСМ и да приключи четиригодишният мандат, получен миналата година в коалиция с Демократичния съюз за интеграция и други партии.
“Оставам на позицията, че не трябва да има предсрочни парламентарни избори. Предстоят отлични и неповторими 2,5 години за работа и икономически успехи, от които полза ще имат целият народ и държавата”, каза Заев.
Междувременно СДСМ трябва да избере нов партиен лидер, не е известно дали той ще заеме и премиерския пост.

ВМРО-ДПМНЕ печели убедително местните избори в Република Северна Македония

ВМРО-ДПМНЕ е абсолютен победител на състоялите се вчера местни избори в Република Северна Македония, показват най-новите данни, обявени тази нощ на страницата на Държавната изборна комисия, съобщават македонските медии.
ВМРО-ДПМНЕ печели изборите в 20 общини, сред които Охрид, Битоля, Вевчани, Македонски брод, Ресен, Гевгелия, Радовиш и др. Подкрепяната от ВМРО-ДПМНЕ независима кандидатка Данела Арсовска спечели кметското място в Скопие.
Управляващият СДСМ печели само в седем по-малки общини, Демократичният съюз за интеграция – също седем общини, Алиансът за албанците/Алтернатива печелят две общини, както и партията Беса. Демократическата партия на албанците печели едно кметско място.