ПАРИЖ, 25 декември. /ТАСС/. Ракетата Ariane 5, задвижвана от орбиталния телескоп James Webb, стартира в събота от стартовата площадка Куру във Френска Гвиана. Стартирането се излъчваше на живо на уебсайта му  от Arianespace.

Първоначално стартът беше планиран за 18 декември, но беше отлаган няколко пъти по различни причини.

По-късно стана известно, че главната част с телескопа се отдели от Ariane 5 и Джеймс Уеб е изведен в орбита.

След това телескопът ще се премести до местоназначението си във втората точка на Лагранж за четири седмици, съобщи Европейската космическа агенция (ESA). Тази точка е четири пъти по-далеч от Земята от Луната, на разстояние от 1,5 милиона км от страната, противоположна на Слънцето.

James Webb е съвместен проект на Националната администрация по аеронавтика и космос (NASA), ESA и Канадската космическа агенция (CSA). Според американския интернет портал SpaceNews , НАСА инвестира 8,8 милиарда долара в проекта, ESA – 815 милиона, включително цената на ракетата и изстрелването, CSA – 165 милиона.

James Webb Space Telescope (JWST) is to many astronomers the space observatory of the next decade.

Телескопът, кръстен на Джеймс Уеб, ръководител на програмата Аполо, довела човека до Луната, трябва да замени обсерваторията Хъбъл в орбита. Първоначално се предполагаше, че това ще се случи през 2013 г., но работата по проектирането изостава значително. Едва през ноември 2016 г. сглобяването на основните сегменти на James Webb приключи и беше обявено, че специалистите вече започват наземните си тестове. Както призна помощник-директорът на НАСА Томас Зурбукен, създателите на телескопа “подцениха технологичната сложност” на проекта.

Обсерваторията разполага с огледало с диаметър 6,5 м – най-голямото, извеждано някога в орбита. Джеймс Уеб ще изучава най-старите звезди и галактики във Вселената, образувани след Големия взрив, както и ще търси потенциално обитаеми планети. Проектният му живот е 10 години.

  1. СНИМКИ НА ПЛАНЕТИ, СЪЗВЕЗДИЯ,ГАЛАКТИКИ И МЪГЛЯВИНИ НАПРАВЕНИ ОТ ТЕЛЕСКОПА “ХЪБЪЛ” /видео/
  2. Нов опасен астероид ще се сближи с Земята
  3. НАСА криела едно от най -големите си открития на нашето съвремие
  4. Космическият телескоп “Хъбъл” снима сблъсък на галактики
  5. ”Родена отново” звезда предсказва съдбата на Слънчевата система
  6. Изненадващо откритие за галактиките (видео)
  7. Галактика изхвърлила черна дупка с 5 млн. км/ч
  8. Учени откриха ”водна” планета
  9. Откриха космически обект от неизвестен тип
  10. НОВИ ГАЛЕКТИКИ ОТКРИХА С ТЕЛЕСКОПА “ХЪБЪЛ”
  11. Увеличава се вероятността да съществува извънземен живот