Оптимистично начало, хубави голове, но и неприятна контузия в първия мач на Арсенал за новия сезон

0
156

След като вчера Манчестър Сити стартира по безапелационен начин поредната защита на титлата в Премиър лийг, днес и основният претендент на „гражданите“ през миналия сезон – Арсенал, започна успешно своята кампания в шампионата. „Топчиите“ победиха с 2:1 Нотингам Форест на „Емиратс“ във втория мач от новия сезон във Висшата лига. Тимът на Микел Артета имаше огромно предимство, а Едуард Нкетия (26′) и Букайо Сака (32′) го материализираха с хубави голове. В 82-рата минута Тайуо Ауоний върна едно попадение, но в нито един момент победата на Арсенал не бе поставена под съмнение. Неприятната новина за “топчиите” от този двубой обаче е контузията на новото попълнение Юриен Тимбер, който напусна принудително терена в началото на второто полувреме. 

Началото на двубоя бе отложено с половин час заради това, че голям брой от феновете не успяха да влязат навреме на стадиона. Проблемът бе, че от Арсенал са въвели нови дигитални билети, но се е появил проблем в системата, което е забавило пропускането на привържениците.

Микел Артета направи само една промяна в сравнение с мача за „Къмюнити Шилйд“ срещу Манчестър Сити преди седмица. Габриел Магаляеш бе на пейката, а Еди Нкетия стартира вместо него. Това доведе до размествания в отбраната на домакините – Бен Уайт премина в центъра на защитата, а Томас Партей действаше като десен бек. Трите нови летни попълнения – Юриен Тимбер, Деклан Райс и Кай Хавертц очаквано бяха титуляри, но този път германецът не бе на върха на атаката, а беше част от една доста офанзивна халфова линия. Нкетия водеше нападението на Арсенал, подпомаган по фланговете от Сака и Мартинели.

Бившият страж на „топчиите“ Мат Търнър започна на вратата на Нотингам Форест. Тайуо Ауоний остана на пейката за началото. Там бяха и две от новите попълнения – Антъни Еланга и Крис Ууд. Ола Айна обаче бе титуляр.

Арсенал натисна от самото начало. Домакините владееха топката в близо 90% от времето в първите десетина минути, но Форест действаше спокойно в защита. Изненадващо именно гостите създадоха първото чисто голово положение в мача. В 11-ата минута отбраната на „топчиите“ пропусна едно подаване, което изведе Бренън Джонсън очи в очи с Рамсдейл. Нападателят обаче не отигра добре ситуацията и стреля над вратата, пропускайки златна възможност.

“Артилеристите” продължиха да контролират събитията, но до 25-ата минута не успяха да нанесат нито един точен удар. В 26-ата минута обаче пробивът на отбраната на Нотингам бе факт. Мартинели проби отляво и опита технично да премине между двама бранители. При финта малко случайно, но много ефектно бразилецът подаде с пета към Нкетия, който също се освободи от един съперник и стреля покрай Търнър за 1:0. 

Арсенал бързо надгради с втори гол. В 32-рата минута Салиба отне топката от Гибс-Уайт, размени подавания с Партей, след което намери Сака на границата на наказателното поле. Английският национал се придвижи наляво, след което със страхотен изстрел прати топката в горния ляв ъгъл.

Лошата новина за Микел Артета в това иначе добро за Арсенал полувреме бе, че в добавеното време Тимбер получи контузия след единоборство с Джонсън, за което нидерландецът получи и жълт картон. Бившият играч на Аякс излезе за началото на втората част, но отново почувства болка и в 50-ата минута бе заменен от Томиасу. 

И през второто полувреме Арсенал продължи да има огромна доминация по отношение на контрола върху топката. Предимството обаче бе позиционно и положения нямаше. В 74-тата минута Тросар замени Нкетия. Две минути след това домакините бяха близо до трети гол. Хавертц видя включилия се напред Райс, който получи около границата на наказателното поле и стреля към ъгъла, но Търнър докосна топката, след което тя рикошира в гредата.

В 79-ата минута и Форест имаше добра възможност. Боли засече центриране от корнер на Гибс-Уайт, но контактът бе с рамото му и топката отиде право в ръцете на Рамсдейл.

В 82-рата минута Райс отново бе близо до гола, след като стреля от въздуха. Контактът с топката обаче не бе добър. Кълбото тупна в земята, след което Търнър отново изби в корнер. Секунди след това Еланга, който се появи като резерва, проби на скорост отляво, след което центрира ниско към Ауоний, който засече отблизо, намалявайки преднината на Арсенал. Хавертц се оплака, че е бил ударен в лицето при корнера за „топчиите“, който предшестваше контраатаката на гостите. Това обаче не промени нищо.

Темпото се вдигна и мачът се съживи. В 88-ата минута домакините организираха много добра атака, в която комбинираха Тросар, Хавертц, Йодегор и Сака, но Търнър бе на мястото си. В добавеното време Йодегор пропусна поредната отлична възможност за Арсенал. 

Carlsberg “Домът на Феновете” е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Снимки: Gettyimages

Източник