Оперната певица Константина Петкова – носител на “Златна детелина” от фондация “Вигория”

0
1070

Оперната певица Константина Петкова е един от двамата носители на тазгодишните награди на фондация „Вигория“. Певицата получава почетен плакет „Златна детелина“ в областта „Култура“, а в област „Образование“ наградата получава учителят по  физика и астрономия Георги  Бяндов от Казанлък, информират от фондацията.

Константина Петкова е родена на 19.11.1937 г. в с. Пчеларово, общ. Ген. Тошево. Певческият й талант се проявява още в ученическите й години в гимназията в Добрич. Професионалният й път започва в Русенската опера, след което печели конкурс и заминава за Италия, където се обучава в Консерватория и Академия. Завършва две специалности – оперно пеене в „Санта Чечилия“ при проф. Тито Гоби и оперно-драматична режисура при Херберт фон Караян. Става солист на оркестър „Виртуозите на Рим“, с който гастролира из Европа. Участва в музикални филми. Приятел е с филмовите режисьори Федерико Фелини и Микеланджело Антониони.

Съдбата я отвежда в Сохо – Ню Йорк, където седем сезона режисира концерти и спектакли. Снимана е от асистента на Милош Форман в неговия дебют – експериментален филм, показан в Музея на модерното изкуство, в който тя свири концерт на Чайковски. В Ню Йорк се запознава и с бъдещия си съпруг, Бернард Брюнер, известен американски поет и писател, от швейцарски произход. Живее известно време в Европа, в Женева, след което се връща в България – в родната Добруджа.

Чувството за дълг към родовите корени я кара да възроди животът в чифлика на дядо ѝ Петко в родното й село Пчеларци. Големият обор, където дядо ѝ е държал конете се превръща в „Белият дам“ – едно много интересно място за културни изяви и събития. Възпитаници на маестра Петкова пеят по световните сцени в Япония, Европа, САЩ.

В професионалната си и педагогическа кариера Константина Петкова е носител на много награди у нас и в чужбина. Маестрата е почетен гражданин на Генерал Тошево

https://dnews.bg/