Окръжна прокуратура – гр. Добрич, внесе в Окръжен съд – гр. Добрич, обвинителен акт срещу Георги Г. /на 29 години/, осъждан, на когото са повдигнати две обвинения. Първото е за извършено в периода от 03.04.2020 г. до 11.04.2020 г. в гр. Добрич престъпление по чл.196, ал.1 т.2 вр. с чл.195, ал.1 т.3 вр. с чл.194, ал.1 вр. с чл.26, ал.1 вр. с чл.29, ал.1 б „а“ от НК – кражби, извършени при условията на продължавано престъпление и опасен рецидив, а второто е за извършено на 11.04.2020 г. в гр. Добрич престъпление по чл.199, ал.1 т.4  вр. с чл.198, ал.1 вр. с чл.29, ал.1 б. „а“ – грабеж, извършен при условията на опасен рецидив.

Георги Г. и А.С. се познавали добре, тъй като живеели в близост един до друг и в последно време Георги Г. често посещавал А.С. в дома му. На 06.04.2020 г. А.С. установил, че от дома му липсват животни, други вещи и пари. След два дни А.С. срещнал на улицата Георги Г., като при тази среща последният признал, че той е взел животните, вещите и парите от дома на пострадалия.

На 09.04.2020 г. Георги Г. отишъл в дома на В.Д., с когото се познавали от години и имали уговорка да отидат да работят в този ден. Георги Г. , помолил познатия си да му направи кафе и да му позволи да се обади от телефона му на майка си. В.Д. му подал телефона си и отишъл в кухнята за кафе. Междувременно Георги Г. излязъл навън. Не след дълго В.Д също излязъл навън и установил, че гостът си е тръгнал, като е взел със себе си и телефона му.

На 11.04.2020 г. сутринта Георги Г. отишъл в  сервиз, стопанисван от Д.В. Там домакинът му приготвил храна. Гостът пожелал и кафе. Д.В. излязъл от сервиза за около 2-3 минути, за да донесе кафе на госта си и когато се върнал установил, че той си е тръгнал и че от сервиза липсва мобилният телефон, който бил оставен да се зарежда в сервиза.

На 11.04.2020 г. С.А. помагал на свой познат да изхвърли ненужни вещи от апартамент, намиращ се в централната част на гр. Добрич. Около 16.00 часа С.А. сложил мобилния си телефон в задния джоб на панталона, в който имал и сумата от 83 лева, и започнал да товари дъски на камион. Междувременно на няколко пъти покрай него минал Георги Г., като последния път го попитал дали пуши. С.А. отговорил, че не пуши и взел с ръце една от дъските, за да я сложи в камиона. В това време Георги Г. го блъснал силно, вследствие на което пострадалият паднал на земята. Тогава Георги Г.  взел от задния джоб на  панталона му телефона и парите и избягал.

Милена Любенова,

говорител на Окръжна прокуратура – гр. Добрич