Днес Конгресът трябва да одобри резултатите от президентските избори, според които демократът Джо Байдън ще стане новият президент на САЩ

За сблъсъци между привърженици на настоящия президент на САЩ Доналд Тръмп и полицията във Вашингтон съобщи Fox News. Многохилядни колони протестиращите се събират край Белия дом в навечерието на гласуването в Конгреса за резултатите от президентските избори, за да подкрепят твърденията на Тръмп за изборни измами. В резултат на сблъсъци с полицията поне шестима протестиращи бяха задържани за различни нарушения, включително притежание на оръжия и боеприпаси, и нападение срещу служител на реда.

Изборите в САЩ се проведоха на 3 ноември. На 14 декември избирателната колегия одобри резултатите от гласуването, според които демократът Джо Байдън ще стане новият президент на САЩ. Настоящият държавен глава Доналд Тръмп не призна поражение и призова съдилищата да поискат преброяване на гласовете в редица щати. “Вашингтон е залят от хора, които не искат да видят победа на изборите, открадната от окуражените радикални леви демократи. Нашата страна се насити, те вече няма да го издържат! Чуваме ви (и ви обичаме) от Овалния кабинет. НАПРАВЕТЕ АМЕРИКА ОТНОВО ВЕЛИКА!” написа Доналд Тръмп в личния си Twitter по повод протестите и арестите пред Белия дом.

Местните власти се бяха подготвили за възможността за жестоки сблъсъци преди митингите. Магазините скриха всички стоки от витрините си в центъра на града, за да не ги повредят, след като мнозина бяха засегнати по време на безредиците в страната миналата година.  Кметът Мюриел Баузър призова Националната гвардия на американската столица да помогне с контрола на тълпата и трафика преди планираните демонстрации тази седмица. Тя призова жителите да стоят настрана и да избягват конфронтация.  „Няма да позволим на хората да подбуждат насилие, да сплашват жителите ни или да причиняват разрушения в нашия град“, каза Боузър.  Боузър напомни на обществеността и на всички, които присъстват на митинга, че огнестрелните оръжия са забранени. Изявлението на кмета идва, след като полицията постави табели близо до мястото, където трябва да се проведе митингът, уведомявайки обществеността, че всички огнестрелни оръжия ще бъдат забранени.  Полицията заяви, че забраната за носене на оръжие по време на митинга включва жители на града, които имат разрешение за тях.

https://blitz.bg