ОИЦ – Добрич приключи успешно информационната си кампания

0
154

Над 100 потенциални бенефициента от общините Балчик, Каварна, Шабла, Генерал Тошево, Тервел и Крушари взеха участие в информационната кампания на Областен информационен център – Добрич (ОИЦ-Добрич), провела се през ноември и декември 2023 г.Експертите от центъра запознаха експертите от общинските администрации, общински съветници, кметове и кметски наместници, неправителствени и образователни организации, работодатели, земеделски производители и медии с актуалните и предстоящи процедури по програмите 2021-2027 г. и Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

В посетените общини имаше засилен интерес към предстоящата процедура „Утвърждаване на интеркултурното образование, чрез култура, наука и спорт“ на Програма „Образование“ 2021-2027 г., която ще финансира проекти на сочени към образователната интеграция на деца и ученици от уязвими групи за учене в мултикултурна образователна среда и за насърчаване на ефективни мултикултурни общности в образователните институции. Допустими кандидати ще са общините, всички детски градини и училища,и юридическите лица с нестопанска цел за обществено полезна дейност.

Представителите на бизнеса се запознаха с отворената за кандидатстване до 31 януари 2024 г. процедура „Внедряване на иновации в предприятията“ на програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027. По нея се финансират проекти на микро-, малки, средни предприятия и малки дружества със средна пазарна капитализация от различни икономически сектори за внедряването на продуктова иновация (стока или услуга) или иновация в бизнес процесите.

Разгледани бяха условията за кандидатстване по процедурата „Адаптирана работна среда“ на програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г.Тя е насочена към предприятията за прилагане на „зелени“ модели на организация на труд и подобряване на здравословните  и безопасни условия на труд. Крайния срок за прием на проектни предложения е 05.01.2024 г., 17:00 ч.Също така, те могат да се включат в проект „Младежка заетост +„ на Агенцията по заетостта за предоставяне на възможност на младежите на възраст от 16 до 29 години за стажуване, обучение по време на работа и заетост. С другите предстоящи процедури на програмата, работодателите ще могат да повишат квалификацията на своите служители и да осигурят заетост на лица в неравностойно положение.

Пред представители на бизнеса и земеделски производители от общините Тервел и Крушари, експертите представиха актуалните подмярки 4.1. „Подкрепа за инвестиции в земеделски стопанства“, насочена към модернизация на малките и средни стопанствата, и 6.4. “Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности”към Стратегията за ВОМР на Местната инициативна група „Тервел-Крушари“. И по двете под мерки проектни предложения ще се приемат до 15 януари 2024 г. 17:30 ч.

В информационните срещи в Генерал Тошево, Каварна и Балчик се включиха и експертите от Центърът Европа Директно Добрич, които представиха възможностите за инвестиции в земеделието по Плана за възстановяване и устойчивост(ПВУ), както и Новата обща селскостопанска политика. Участниците се запознаха с процедурите по ПВУ, свързани с: инвестиции в технологична и екологична модернизация ефективно управление на води в земеделските стопанства; изграждане на центрове за подготовка за предлагане на пазара на плодове и зеленчуци; и инвестиции за изграждане/реконструкция и оборудване на животновъдни обекти за отглеждане и преценка на мъжки разплодни животни. Освен това бяха представени и инвестиционните мерки на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023 – 2027 г.

Присъстващите оцениха положително полезността от такива информационни срещи и проявиха интерес за участие в други събития.