ОДБХ Добрич започва проверки на стопани на задните дворове, получили обезщетение в борбата срещу АЧС

0
1099

 

Със заповед на министъра на земеделието, храните и горите от днес директор на ОДБХ Добрич и секретар на Областна епизоотична комисия е д-р Анелия Андонова

Днес – 1 октомври 2019 г., съгласно разпореждането на министъра на земеделието, храните и горите Десислвава Танева, се проведе редовно заседание на Областна епизоотична комисия, във връзка с усложнената епизоотична обстановка в страната с възникването на множество случаи на заболяването Африканска чума по свинете. Заседанието бе председателствано от областния управител Красимир Кирилов. Участие в него взе и заместник-областният управител Живко Желязков.

При откриване на заседанието Кр. Кирилов представи новият директор на Областна дирекция „Безопасност на храните“ Добрич – д-р Анелия Андонова. Тя самата информира, че е назначена със заповед на министър Танева и поема поста, считано от днес, след излизането в пенсия на досегашния ръководител на дирекцията д-р Борислав Каменов. Тя и д-р Илиан Славов – инспектор в ОДБХ Добрич, представиха накратко състоянието на епизоотичната обстановка в областта и страната, като отбелязаха, че към момента няма нови случаи и по отношение на заболяването и неговото разпространение ситуацията е спокойна.

Въпреки това, набелязаните мерки за сигурност остават в сила и се следи за стриктното им спазване, заяви д-р Андонова. „От днес до края на месеца ще се извършват проверки, съгласно разпореждане на МЗХГ, на стопаните, които получиха обезщетение за ликвидирани прасета в задни дворове“ – съобщи д-р Славов.

Съгласно заповедта на министър Танева, при констатирано нарушение, ще се съставя констативен протокол, животното ще бъде умъртвявано, а на собственика му – наложена административна глоба, припомни областният управител Кр. Кирилов. В заключение д-р Андонова заяви, че течащата в страната проверка от европейски комисари по отношение на справяне с ограничаването и ликвидирането на АЧС, е с висока оценка за предприетите мерки и реализирани дейности от страна на компетентните органи.

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. БЪЛГАРИТЕ
  7. РИБОЛОВ
  8. ГЮВЕЧ
  9. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  10. България – Китай 中国保加利
  11. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  12. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  13. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  14. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА
  15. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST