Предложени бяха и се гласуваха срокове за инвентаризация на стопанските дворове в изпълнение на препоръките на ЕК за овладяване разпространението на АЧС

Днес – 04 март 2022 г., се проведе заседание на Областна епизоотична комисия, което бе открито от областния управител Галин Господинов. В работата на заседанието взе участие и заместник областният управител Тодор Чобанов. Секретарят на Комисията и директор на Областна дирекция „Безопасност на храните“ д-р Стелияна Генчева подчерта, че целта на провеждането му е определяне на мерки на областно ниво в изпълнение на Националния план за борба и превенция срещу разпространението на Африканска чума по свинете /АЧС/, както и срокове за изпълнението им. Пред членовете на д-р Николова от ОДБХ Добрич сподели, че страната ни има издадени три препоръки от европейската мисия, реализирана в страната ни – да се регистрират личните стопанства /т.нар. задни дворове/, да се контролират животните, отглеждани в тях и да се извършва максимално възможен контрол за разпространение на заболяването в дивата природа.

Съгласно разработения Национален план, инвентаризацията в частните стопанства /т. нар. задни дворове/ трябва да  трикратна в годината и единодушно се взе решение първата инвентаризация да се извърши от кметове и кметски наместници по места в срок до 30.03.2022 г. Към настоящия момент в ОДБХ Добрич има регистрирани 331 задни двора, но няма информация колко са отглежданите прасета в тях, каза д-р Николова и добави, че тази първа проверка цели именно актуализиране на броя животни. Втората инвентаризация бе решено да се извърши в периода 15.06.-15.07.2022 г., в която ще вземат участие и ветеринарните лекари в общините и третата ще бъде в периода 15.10.-15.11.2022 г. с участие на местните власти, ветеринарните лекари в общините и ОДБХ.

Другите мерки, които се приеха единодушно са – проверка на дворовете, в които през 2019 г. бяха ликвидирани животни и стопаните получиха обезщетения; извършване на всяко тримесечие на клинични проверки в задните дворове от лекарите, които имат сключени договори с конкретните стопани и оценка на риска. Целта на всички мерки е да могат българските стопани свободно да извършват търговия със своя животинска продукция в страни от ЕС и трети страни, поясниха специалистите от ОДБХ. Добрич.

С изчерпването на дневния ред областният управител Г. Господинов закри заседанието.

НАШЕТО ФЕЙСБУК ПРОСТРАНСТВО

СЛЕДВАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ “НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА”

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ
  9. ОБЩИНИ ШАБЛА И КРУШАРИ
  10. ОБЩИНА ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО
  11. РИБОЛОВ
  12. ГЮВЕЧ
  13. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  14. България – Китай 中国保加利
  15. РЕСТОРАНТИТЕ В БЪЛГАРИЯ
  16. В PINTEREST
  17. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  18. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  19. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА