Огънят „захапа” нивите с пшеница в Добричко

0
419

„В житните масиви на Добричка област вече има три пожара. При единия е унищожена 1 дка продукция, при другия -3 дка, а при третия – 10 дка. Спасени са стотици декари с пшеница.”, каза комисар Дарин Димитров, директор на регионалната служба „Пожарна безопасност и защита на на населението”-Добрич. По-големият проблеми са пожарите в сухи треви – на ден са около 10-ина, но са овладяеми. „Те са пожари без материални загуби, горят само сухите треви”, добави Димитров.

„Хората да бъдат много внимателни, да не предизвикват запалвания, да не боравят с открит огън, да не палят огън на необозначени и необезопасени места, да не хвърлят незагасени цигари”, за поредна година напомнят огнеборците.
„Селскостопанските машини, които влизат в нивите с пшеница, трябва да са обезопасени, да се минали проверка. Машините трябва да ежедневно проверявани, почиствани от прах, сухи насаждания”, каза още Димитров.

Колкото по-горещо е времето, толкова предпоставките за запалвания са по-големи, а ,ако има и вятър, овладяването на огъня става по-трудно”, обясни Димитров.

Дияна РАЙНОВА

https://www.24chasa.bg/