Огнище на птичи грип в добричкото село Стефаново

0
130

 

Със заповед на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните е обявено огнище на Инфлуенца в с. Стефаново

Във ферма за отглеждане на пекински патици край село Стефаново е констатирано наличие на заболяване Инфлуенца, като пробите са с положителен резултат. Това докладва д-р Генчева – директорът на Областна дирекция по безопасност на храните, по време на свиканото от областния управител Йорданка Костадинова заседание на Областна епизоотична комисия.  Д-р Генчева допълни, че това е първият случай при водоплаващи и вече има издадена заповед за обявяване на огнище от изпълнителния директор на БАБХ. Съгласно изискванията са определени 3-километрова и 10-километрова зони и са предприети действия за предотвратяване разпространение на заразата. Д-р Николова от ОДБХ – Добрич, припомни, че водоплаващи и кокошеви птици не трябва да бъдат гледани заедно, стопаните да държат фуражите на закрито. В населените места, попадащи в двете зони, ще се извърши преброяване и регистрация на личните стопанства.

В момента във фермата има над 11 хил. птици, информираха още от ОДБХ. Обсъден бе и терен за загробване.  В утрешния ден ще се изгради и дезинфекционен пункт в близост до фермата със заболели птици. Взети са проби от птиците в друга ферма за т. нар. мюлари в Стефаново, като към момента пробите са отрицателни. Предприети са всички мерки за биосигурност.

През миналата седмица на територията на село Дончево бяха обявени две огнища на птичи грип в стопанства, отглеждащи над 300 хиляди броя кокошки.