Обявиха извънредна епидемична обстановка у нас от 00.00ч. на 14 май

0
1049

Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез видеоконферентна връзка извънредно правителствено заседание, съобщиха от правителствената информационна служба.

Прието беше Решение за обявяване на извънредна епидемична обстановка, считано от 14 май 2020 г. до 14 юни 2020 г.

Пандемията от COVID-19 представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб и представлява непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите. Заболяването поставя системата на общественото здравеопазване в извънредна ситуация, в която е необходима и изключително важна своевременната реакция и въвеждането на мерки за намаляване на риска от разпространение, както и възможността за тяхната промяна и адаптиране според новите научни данни за заболяването и причинителя му.

След извършена от главния държавен здравен инспектор оценка на съществуващия епидемичен риск

в България и констатираната непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите, са налице обстоятелствата, обуславящи министърът на здравеопазването да предложи на Министерския съвет обявяването на извънредната епидемична обстановка.

Малко по-късно на извънреден брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че с взетото решение се дава възможност да се прилагат епидемиологични мерки, въпреки че не сме в извънредно положение.

“Взехме това решение, тъй като няма рязка промяна в развитието на болестта и считаме, че досегашните мерки трябва да продължат да се прилагат”, категоричен е той.

Извънредна епидемична обстановка се въвежда до 14 юни и това е достатъчен период от време, за да видим как се развива заболяването в България. Няма нужда това положение да бъде безсрочно, защото правителството по този начин си дава периодичност на анализа. В рамките на един месец правителството може да предприеме продължаване или спиране на тази обстановка.

Сред мотивите за това решение са:

  • Причинителят на заболяването има неизяснен произход и с неизвестна инфекциозност.
  • Огнищата на заболяването са разпространени в цялата страна.
  • Липсва специфично лечение за заболяването.

“На базата на това решение предстои да издам няколко заповеди, които ще влязат в сила от 00 ч. на 14 май.

Това ще са 4 вида заповеди: първата касае 1 противоепидемични мерки, втората преминаване през КПП-та, които евентуално може да съществуват, третата – карантина и изолация на хората при заболяване или контакт и четвъртата – какво ще работи и кои дейности и заведения ще останат затворени”, уточни Ананиев.

“Ако в продължение на една седмица има високи стойности на новозаболели, ще се предприемат обратните мерки”, каза още министърът на здравеопазването.

Разрешени са вече и трансплантациите, както и посещаването на парковете и градските градини. “От 15 май започват тренировките, а от 5 юни се възстановява първенството от професионалния футбол”, допълни Ананиев.

“Влизането на чужди граждани на територията на България от трети страни е забранено, както и от някои страни, в които има развитие на заболяването.

Дали е чужд гражданин или българин, влязъл в страната, те подлежат на задължителна 14-дневна карантина.

Има изключения за това правило, но те са описани в досегашните заповеди. Предстои оттук нататък да се договорят различни начини на карантина с отделните страни”, допълни министърът.

“Днес е имало среща на Щаба с премиера и е взето решение Националният оперативен щаб да оповестява данни само сутрин, а не както беше досега – и вечер. Това е в резултат на факта, че най-много резултати от PCR-тестове излизат вечер”, уточни той.

https://www.vesti.bg/