Опаковката на дребно на новото руско лекарство за коронавирус “Areplivir” ще се продава на цена от 12 320 рубли /около 270 лева/. Андрей Младенцев, генерален директор на производствената компания Promomed, каза за ТАСС за това.

Една опаковка ще съдържа 40 таблетки от 200 милиграма, каза той. По-рано компанията обяви, че лекарството може да се появи в аптеките още на 21 септември. Лекарството е лекарство с рецепта, препоръчително е да се използва през първите 24 часа след появата на признаци на коронавирусна инфекция. Няма усложнения в клиничните изпитвания, каза Младенцев.

Promomed води преговори за износа на лекарството, включително за страните от Латинска Америка, Африка и ОНД, включително Казахстан и Узбекистан. Министерството на здравеопазването одобри Areplivir на 25 юни. Неговото международно непатентовано наименование е “Favipiravir”, преди това се използва за лечение на ебола.

През юли беше съобщено, че Areplivir демонстрира висока ефективност (над 90 процента) в борбата срещу новата коронавирусна инфекция, съобщи сайта Лента.ру.