Общо 17 са случаите на коронавирус у нас днес. Този следобед са потвърдени още 2 проби. Това обяви в ефира на Неделята на NOVA ген. Венцислав Мутафчийски.

Единият от новопотвърдените е от Плевен, другия е в „Пирогов” и е в доста тежко състояние. Става въпрос за 67-годишен мъж.

Според математическия модел, който разработват от Оперативния щаб и БАН, прогнозата е за покачване на случаите на заразени с COVID-19.

„В бъдещите дни бройката най-вероятно ще се удвои. Надяваме се с мерките да смалим тази яростна епидемия”, каза ръководителят на Оперативния щаб.

По думите му в настоящата ситуация не бива да се прекалява с хоспитализирането на болните, защото това ще изтощи системата и няма да може да се помогне на тези, които наистина са застрашени от фатален край.

По-леките случаи се лекуват симптоматично и под карантина.

Тези пациенти у нас, които бяха официално обявени за оздравели, са лекувани с антибиотици и никакви кортикостероиди, подчерта шефът на оперативния щаб.

Няма смисъл от това пръскане от въздуха. Няма подобна практика. Първоначално помислих, че мярката е срещу комари. Кметът взима много други адекватни мерки, той е съвестен, обясни проф. Венцислав Мутафчийски, по повод пръскането с дезинфектант от селскостопански самолет в Карнобат.

Прогнозите се сбъдват. Все още сме с ниска заболяваемост. Случаите се увеличиха с още двама, като единият случай е тежък. В тази ситуация не бива да се прекалява с хоспитализацията на болните, защото това изтощава системата и ще се стигне дотам, че да не може да се помогне на тежко болните, които имат по-голяма нужда, допълни Мутафчийски.

Той отново обясни, че е важно заболелите с леки симптоми да се изолират вкъщи. Около 20% от пациентите развиват пневмония и те трябва да се лекуват в болница. Важно е персоналът да се предпази от разпространението на инфекцията. Всяко едно отделение, в което има болни от коронавирус, са доставени защитни облекла.

В болниците, определени за поемане на първия удар, предварително бяха доставени 8000 облекла със заповед на министъра на здравеопазването, припомни началникът на ВМА.

Той заяви, че очаква заразените да се увеличават с 30%. С мерките, които предприемаме, се надяваме, да се преборим по-леко с вируса, заяви ген. Мутафчийски. Той добави, че вярва, че можем да сме единни и да се преборим с вируса.

“Не се сърдя на премиера за медицинския съвет. Това е най-доброто и аз мисля като него по този въпрос”, подчерта той.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов обяви създаването на Медицински експертен съвет, който да подпопмага министрите за взимането на финансови, икономически и социални решения. Негов шеф ще е професор Коста Костов, консултант по белодробни болести в столичната Университетска болница “Света Анна”, с когото Борисов разговаря днес.

„Националният кризисен щаб си работи добре. Искаме максимално да обединим всички хора, българи, които разбират, работят и взимат най-добрите решения. Няма решения в света все още, но има по-добри и по-лоши практики“, допълни премиерът.  http://epicenter.bg

АНКЕТА НА НДТ: Имате ли доверие на правителството на Бойко Борисов за справяне с пандемията COVID-19?