Общински съветник от община Добричка, управлявал автомобил след употреба на алкохол и възпрепятствал проверка, е предаден на съд

0
472

Общински  съветник от община Добричка, управлявал автомобила си след употреба на алкохол и опитал да избегне полицейска проверка, е предаден на съд, съобщават от пресцентъра на Апелативната прокуратура във Варна.

Районната прокуратура в Добрич е внесла в съда обвинителен акт срещу 46-годишния П. И. за извършените две престъпления. На 9 май 2020 година обвиняемият се прибирал от своето стопанство в село Свобода към дома си в Добрич. По пътя се отбил в къщата на свой приятел от същото село. Там се почерпил, като изпил две чаши вино, качил се в личния си автомобил и потеглил, поясняват от пресцентъра на държавното обвинение.

В Добрич полицейски екип е подал сигнал на водача да спре, но П. И. не е изпълнил полицейското разпореждане, а увеличил скоростта на автомобила и продължил да се движи, като преминал много близко покрай полицейски служител и създал опасност за неговото здраве, допълват от Апелативната прокуратура.

Полицията е предприела преследване по централните булеварди на Добрич, като в крайна сметка  шофьорът бил спрян. При извършената проверка е установена неговата самоличност, както и че е управлявал автомобила след употреба на алкохол. П. И. е бил задържан, а свидетелството му за управление на моторно превозно средство отнето. Назначената експертиза е показала концентрация  от 1.77 промила алкохол в кръвта на обвиняемия.

Предстои делото срещу П. И., който не е осъждан досега, да бъде насрочено за разглеждане в Добричкия районен съд. Ако бъде признат за виновен, мъжът може да получи наказание “лишаване от свобжода” от една до три години и да плати глоба от 200 до 1000 лева по първото обвинение за шофиране след употреба на алкохол. Предвиденото наказание по второто обвинение – за възпрепятстване на органите на реда да изпълнят своите задължения, е “лишаване от свобода” до три години или глоба от 500 до 2000 лева, посочват от пресцентъра на Апелативната прокуратура.

БТА