На Празника на пъпеша в каварненското село Българево най-тежкият плод ще бъде разигран на търг

0
482

На Празника на пъпеша в каварненското село Българево най-тежкият плод ще бъде разигран на търг, съобщи за БТА кметът Георги Георгиев. За 14-ото си издание на 23 и 24 юли фестивалът събира на селския мегдан бостанджии, кулинари, летовници.

По традиция земеделските стопани ще претеглят с кантар най-едрите пъпеши, за да обявят рекордьора на тазгодишната реколта. Средствата от търга ще отидат за подкрепа на читалището в селото, добави кметът.

В първата вечер на празника ще бъде подредена изложба “Пъпешови фантазии”. Жените в с. Българево са майсторки в приготвянето на рачел от сладкия плод, ще може да се опита и пъпеш със сладолед, пъпеш със сметана и други кулинарни изкушения, каза Георгиев. По думите му, публиката ще се изненада и от това какви причудливи фигури могат да се направят от пъпеш чрез техниката карвинг. След дегустация празнуващите ще определят най-сладкия плод от новата реколта. Кметството ще връчи отличия на Пъпешаря на годината с най-много отгледани площи, на най-възрастния и най-младия бостанджия.

Във втория ден на фестивала селският мегдан ще бъде празнична територия за децата, които ще рисуват плодовете на лятото и ще се надяждат с пъпеши.

Село Българево е емблематично с пъпешовата реколта, която обичайно се добива от 400 – 500 декара и съперничи по сладост на пъпешите в цялата страна. Най-едрите плодове в по-силните години надхвърлят пет килограма, коментира кметът. Той добави, че това лято заради сушата пъпешите в Българево не са успели особено да наедреят. Но нека стопани от други селища в Каварненско, където е имало повече влага, да пробват да спечелят шампионската титла на Празника на пъпеша, приканва кметът на Българево.

БТА