Община Добрич ще кандидатства за финансиране с проект за подмяна на улично осветление

0
518

Община град Добрич да кандидатства с проектно предложение по процедура „Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление“ по Националния план за възстановяване и устойчивост за подмяна на уличното осветление по четири основни пътни артерии в града, реши на днешната си извънредна сесия Общинският съвет.

Проектът предвижда монтиране на ново енергоефективно осветление по булевардите „25 септември“ – от бул. „Добруджа“ до „Сердика Добрич“ АД, „Добруджа“ – от бензиностанция „Шел“ до кръговото кръстовище за Балчик, „Русия“ – от бул. „25 септември“ до Пожарната, и улица „Батовска“ – от бул. „25 септември“ до ул. „Любен Станчев“, обясни по време на заседанието Росица Йорданова, заместник-кмет „Икономическо развитие и европейски фондове“.

„Ние сме кандидатствали с проектно предложение през 2019 година, през 2020 година бяхме одобрени и след оценка на проектното предложение бяхме включени в резервния списък. Сега министърът на икономиката взе решение, с което тези резервни членове трябва да бъдат директни бенефициенти, и даде срок за подаване на проектните предложения до 30 януари“, допълни тя.

Единственото изискване, на което Общината трябва да отговори, е да запази обхвата на проектното предложение, като само актуализира неговата стойност с до десет процента, обясни Йорданова. „Ние имаме решение на Общински съвет за обхвата на проектното предложение и за кандидатстване през 2019 година, но сега отново се изисква решение на Общинския съвет с оглед новата процедура по Плана за възстановяване и устойчивост“, каза още тя.

Стойността, до която може да се повиши проектното предложение, е 641 654 лева. След като изпълни проекта, Община град Добрич има ангажимент в продължение на пет години ежегодно да извършва във Фонда за декарбонизация вноски в размер на 10 процента от стойността на получената по проекта безвъзмездна финансова помощ.

БТА