Какво се знае за освобождението на Соледар

0
495

Вечерта на 12 януари руските войски завършиха освобождаването на град Соледар в Донбас, съобщи пред репортери в петък говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, пише tass.ru

Той подчерта, че контролът върху Соледар ще позволи да се прекъсне снабдяването на украинските войски в съседен Артемовск (украинското име е Бахмут), да се блокират и да се приберат в котела останалите там части. ТАСС събра основното, което се знае за освобождаването на Соледар към момента.

Освобождението на града

  • Основателят на тази компания, Евгений Пригожин, беше първият, който обяви прехвърлянето на цялата територия на Соледар под контрола на ЧВК Вагнер в сряда вечерта .
  • В сряда следобед Министерството на отбраната на РФ съобщи , че щурмовите отряди продължават да се бият за града, който е блокиран от север и юг от части на ВДВ. Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков също призова журналистите да изчакат официални изявления за Соледар.
  • В петък руското военно ведомство обяви завършването на освобождаването на града. Според него превземането на Соледар е станало възможно благодарение на „постоянното огнево унищожаване на противника от щурмова и армейска авиация, ракетни сили и артилерия на групата руски войски“, което не е позволило на украинските военни да прехвърлят резерви, да доставят боеприпаси и се оттеглят към други отбранителни линии.
  • Министерството на отбраната също така отбеляза ролята на парашутистите, които “изпълниха скрита маневра от друга посока” и “успешно атакуваха позициите на въоръжените сили на Украйна [Украинските въоръжени сили], заемащи командни височини”, както и действията на изтребители, свалили три украински самолета и един хеликоптер, противовъздушна отбрана и радиоелектронна борба.
  • Само през последните три дни Киев е загубил повече от 700 души и над 300 единици оръжие в района на Соледар, каза Конашенков.

Как бяха битките

  • Руските сили влязоха в Соледар през август 2022 г. През ноември, както каза Андрей Марочко, офицер от Народната милиция на ЛНР, украинските войски в района са били принудени да се откажат от настъпателните операции и да преминат към мъртва отбрана поради големи загуби.
  • През декември Киев изпрати подкрепления в града, но това не помогна да го задържи – в началото на януари LPR съобщи за масово отстъпление на украинските сили от градските райони. На 7 януари полковник Виталий Киселев каза по-специално, че украинските военни са получили заповед да се оттеглят от Соледар.
  • Бившият посланик на ЛНР в Москва Родион Мирошник в интервю за ТАСС оцени загубите на въоръжените сили на Украйна в боевете за града на около 25 хиляди души. Експерт и съветник на действащия ръководител на ДНР Ян Гагин заяви , че в Соледар са унищожени около пет украински бригади.

Ситуацията в града и околностите му

  • Според оценки на ООН, направени в сряда, около 7500 цивилни остават в Артемовск и Соледар . Според открити източници населението на първия град е над 70 хиляди души, на втория – около 10 хиляди.
  • Кметът на Шахтерск (ДНР) Александър Шатов съобщи в четвъртък вечерта , че над 150 жители на Соледар са били евакуирани в този град. Той отбеляза, че някои от тях са пожелали да пътуват до други региони на Русия.

Какво следва

  • Соледар е важен за продължаване на настъплението в донецкото направление, подчертаха от руското министерство на отбраната. Както обясни Конашенков, сега руските войски могат да отрежат украинските сили в Артемовск, да ги блокират и да ги вкарат в котела.
  • Подполковник от Народната милиция на ДНР и депутат от регионалния парламент Андрей Баевски подчерта , че освобождаването на Соледар ще позволи „практически пряк огън“ да се обстрелва магистралата Славянск-Артемовск, през която украинските сили в последния получават доставки.
  • Изпълняващият длъжността ръководител на ДНР Денис Пушилин по-рано подчерта , че освобождаването на Соледар ще улесни поемането на контрол над Артемовск и Северск в бъдеще, а също така ще отвори пътя към Славянск и Краматорск, най-големите градове в Донбас, които Киев държи. Според него става дума за „подготвяне на преломен момент за освобождаването на цялата Донецка народна република“.