Общинските съвети в Шабла и Балчик избраха своите председатели

Съгласно изискванията на чл. 23 от Закона за местно самоуправление и местна администрация днес – 06 ноември 2023 г., със свои заповеди областният управител Йорданка Костадинова свика и проведе първите заседания на два от избраните за мандат 2023-2027 г. общински съвети.

На официална церемония, провела се в сградата на Община Шабла Й. Костадинова закле новоизбраният Общински съвет Шабла и избраните на първи тур кмет на община – Мариян Жечев, и кметове на четири населени места в общината – Дуранкулак, Ваклино, Крапец и Граничар. След полагане на клетвата областният управител връчи огърлието и ключа на Шабла на г-н Мариян Жечев и поздрави новоизбраните представители на местната власт.

В обръщението си Й. Костадинова подчерта, че доверието на хората е най-високата оценка, която се дава за качествата на всеки един от тях и изрази увереност, че през следващите четири години то ще бъде оправдано. След това тя предостави думата на най-възрастният избран общински съветник Стефан Жечев, който проведе процедура по избор на председател на ОбС – Шабла. След таен вот с мнозинство от 7 гласа, при състав на ОбС 11 съветници, за председател бе избрана д-р Йорданка Стоева.

След обяд Йорданка Костадинова свика и проведе първото заседание и в община Балчик. След полагането на клетва от новоизбраните общински съветници, кметове на населени места и кмет на община, областният управител връчи огърлието на новоизбраният за пети мандат кмет Николай Ангелов и предостави думата на най-възрастния избран общински съветник Галин Началников, да проведе процедурата по избор на председател на ОбС – Балчик.

Постъпиха три предложения, като след таен вот Комисията по избора обяви, че с 12 гласа „за“, при състав от 21 съветници, за председател е избран Виктор Лучиянов. Йорданка Костадинова честити на всички за избора и пожела да продължават устойчивото развитие на общината в интерес на нейните граждани.

И в двете общини избраните представители на местните власти получиха удостоверенията си за избора им от заместник-председателите на Общинските избирателни комисии и подписаха клетвените си листи.

ОБЛАСТНА УПРАВА