Решението бе взето единодушно на заседание на ОКЩ по повод писмо на министъра на здравеопазването за готовността на лечебната система по места при нарастване броя на положителните случаи

В изпълнение на указания на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов за определяне на болница на територията на областта за лечение на пациенти с коронавирус при достигане на заболяемост на 14-дневна база от 600 на 100 хил. жители, областният управител Красимир Кирилов свика заседание на Областен координационен щаб към Областен съвет по здравеопазване.

При откриване на заседанието Кр. Кирилов, който е и председател на ОКЩ, започна членовете му с писмо на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, с което в срок да 20.11.2020 г. се изисква всяка област да определи лечебно заведение, в което ще се приемат и лекуват пациенти с Ковид – инфекция и усложнения от нея, при достигане на заболяемост на 14-дневна база от 600 на 100 хил. души, след което предостави думата на секретаря на ОКЩ и директор на РЗИ д-р Светла Ангелова. Тя започна членовете с актуалната структура на трите многопрофилни болници на територията на област Добрич. В доклада й стана ясно, че проблемите пред общинските многопрофилни болници в Каварна и Балчик е липсата на медицински персонал, както и невъзможността в тях да се обгрижват пациенти, нуждаещи се от интензивно лечение. Въпреки структурата на МБАЛ Добрич – наличие на възлови отделения за лечение, след направен анализ на общ брой легла, наличие на медицински персонал, д-р Ангелова предложи област Добрич да предложи област Добрич да внесе в Министерство на здравеопазването становище две да са лечебните заведения за лечение – МБАЛ Добрич и МБАЛ Балчик, а всички други лечебни заведения на територията на областта да изготвят план и да имат готовност да оказват подкрепа на двете лечебни заведения с командировани специалисти.

Подкрепа за предложението на д-р Св. Ангелова изказаха директорите на двете лечебни заведения д-р Георги Желязков и д-р Пламен Димитров, след което предложението бе подложено на гласуване и одобрено единодушно.

МБАЛ Добрич разполага общо с 329 легла, от които към момента за лечение на пациенти с коронавирус инфекция са отделени общо 66 на брой. Днес към 10.00 ч. 45 от леглата за неусложнени пациенти са били заети, както и 4 от общо определените 6 легла за пациенти на интензивно лечение. МБАЛ Балчик има 18 легла за лечение на пациенти с коронавирус без усложнения, като днес към 10.00 ч. заетите легла в лечебното заведение са 13. В МБАЛ Каварна са заделени 12 легла за лечение на неусложнени пациенти и към днешна дата няма заети.

ПРЕСЦЕНТЪР – ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ ДОБРИЧ

НАШЕТО ФЕЙСБУК ПРОСТРАНСТВО

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ
  9. ОБЩИНИ ШАБЛА И КРУШАРИ
  10. РИБОЛОВ
  11. ГЮВЕЧ
  12. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  13. България – Китай 中国保加利
  14. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  15. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  16. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  17. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА