Няма новорегистрирани с коронавирус у нас

0
917

Няма новорегистрирани с коронавирус у нас, каза пред журналисти началникът на Военномедицинска академия генерал-майор Венцислав Мутафчийски.
Най-тежко е състоянието на жената с инсулт. Тя не е с дихателна недостатъчност. Една трета от болните са с пневмонии, но са под добър контрол.
В света са заразени близо 200 000 човека, 7900 за денонощието.
В Италия регистрираните са 31 500, Испания -11 000, Германия – 9300, Южна Корея-93, спадът на броя заразени в Китай също се запазва-едва 13.
В Турция за денонощието има 51 нови случая и така в южната ни съседка болните са вече почти 200.
От националния оперативен щаб обясниха, че не е доказано предаването на вируса от майка на дете по време на бременност. Чрез кърменето не е доказано заразяване, рискът е минимален, обясни генералът.
Специалисти от Пловдив ще бъдат обучени в Стара Загора.
Мутафчийски отново призова да се спазва висока хигиена, ограничаване на социалните контакти. Той допълни, че засега не се предвижда изолация на други градове, освен Банско.
Твърде рано е да се говори дали мерките у нас, на национално ниво, дават резултат. Системата за сега се справя, посочи той.
Мутафчийски не намира основание за колегите му от Втора градска болница в София, които подават оставки. Сигурен съм, че в тази болница са се лекували стотици или хиляди пациенти с грипоподобни симптоми, посочи той и изрази надежда колегите му да размислят.
Генералът показа нови защитни облекла, които се произвеждат в България. Те са с възможност да се перат 50 пъти. Очаква се производството да задоволи нуждите на болниците у нас, а дори да останат и запас.