Няма да се ходи за Благодатния огън в Йерусалим, няма да се раздават върби за Цветница

0
728
Премиерът проведе среща с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и епархийските митрополити в Синодалната палата

Тази година Благодатният огън няма да дойде от Йерусалим, няма да има и върбови клонки за Цветница. До тези решения стигнаха днес премиерът Бойко Борисов и Светия Синод по повод мерките, които ще се вземат за Великденските празници.

“Очакваме пика на заразата до 10-15 дни”, коментира министър-председателят.

Поради епидемиологичната обстановка в страната и поради това, че благодатен огън е запазен от миналата година, Светият Синод препоръчва полетът до Тел Авив да не се осъществи. Средствата, които са предвидени за полета с правителствения самолет, от Синода препоръчват да бъдат пренасочени за борбата с коронавируса и неговото разпространение.

Другото решение на църквата е тази година на Цветница да не се раздава върба и цветя.

Службите на Великден ще бъдат пред храмовете. Служителите на храмовете ще носят предпазни средства.

“Българската национална телевизия ще предава на живо всички богослужения за Цветница и Великден, за да може да се гледат литургиите и имам уверението на владиците, че техните помощници ще помагат на полицаите за създаването на ред при предстоящите служби”, каза премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА.

“Свещениците заедно с полицията ще направят план за всяка църква, за да се гарантира сигурността на вярващите”, уточни премиерът. Той заяви, че за предстоящите богослужения всички трябва да носят защитни маски и да се почистват храмовете.

“Няма Великден, на който да не съм ходил досега... Този път няма да отида. Не, че по-малко вярвам…, но за да не съм с още 10 души охрана, да речем, да не става стълпотворение”, отговори Борисов на въпрос дали тази година ще отиде в църквата на Великден.

“Който може да не отиде, да не отива. Но има такива, които не могат да не отидат… На тези хора все едно да им отрежем командното дишане, това ми казаха и владиците”, добави Борисов.

“Владиците ми казаха, че има толкова много хора с отчаяние и искат да дойдат в църквата. Аз не съм духовно лице и призовавам да не се ходи, а само крайно нуждаещите се. За моя радост всеки един владика пое ангажимент ще се положат максимални усилия да помагат на полицаите в създаването на ред”, каза още министър-председателят, цитиран от БГНЕС.

Борисов отново заяви, че седмицата след Великден е изключително важна с оглед на пандемията. Според премиера това е тест за дисциплината на нацията. Ако успеем да удържим реда на Великден, в последствие да се мисли как по организиран ред да се отворят парковете, градините и планинските подходи.

В момента се обсъждат три варианта как ще се празнува 6 май. Премиерът съобщи, че те са обсъдени с военния министър Красимир Каракачанов. На 30 април ще стане ясно кои от вариантите ще се приложи. Всичко зависи от епидемиологичната обстановка, обясни Борисов.

https://www.vesti.bg/