НЯМА ДА СЕ ДОПУСНЕ ОЩЕТЯВАНЕ НА БЪДЕЩИТЕ ПЕНСИОНЕРИ

0
868

Социалният министър Бисер Петков каза след среща при министър – председателя Бойко Борисов, че волята на премиера по темата за промените в пенсионната формула е да не се допуска ощетяване на нито един човек. Петков допълни, че с експертите ще бъде продължен разговорът, за да се изпълни поръчението на премиера.
Вицепремиерът Томислав Дончев също увери, че няма да има намаляване на пенсията на нито един български пенсионер. Управителят на НОИ Ивайло Иванов уточни, че на бъдещите пенсионери ще бъдат изчислени пенсиите по двете формули – по старата и по новата, и за всеки случай ще се прецени по коя формула човек ще получи по-висока пенсия, като ще се гарантира по-благоприятния размер. Това ще стане с компенсационни механизми за допълване на разликата. Вероятно предстоят законодателни реформи. Иванов и лидерът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов увериха, че става въпрос за много малки разлики в пенсиите – от порядъка на двайсетина лева.
Вчера беше публикуван предварителен анализ на НОИ за ефекта от отпадането на трите години за периода 1997-1999 год. Той е правен на база симулация за бъдещите пенсионери. По думите на министър Петков данните показват, че промяната ще се отрази благоприятно за повече от 60 процента от пенсионерите, за някои ще има неутрален ефект, а за около 30 на сто ще има намаление на пенсиите, което ще е в рамките на до 5 процента. Той припомни, че промяната касае само бъдещи пенсионери, а не такива с вече отпуснати пенсии. БТА