ЕВРОПЕЙСКОТО ФИНАНСИРАНЕ ПОДПОМАГА ПЧЕЛАРИТЕ

0
1001

 

На 15 март в гр. Каварна екипът на Областен информационен център – Добрич (ОИЦ – Добрич)проведе информационно събитие в партньорство с Областен пчеларски съюз “Добруджа”. Близо 30 от членовете на съюза от общините Каварна, Балчик и Шабла се запознаха свъзможностите за европейско финансиране на дейности за отглеждане на пчели и биопроизводство на мед.

Михаела Козовска, експерт в ОИЦ – Добрич,представи предстоящата подмярка 6.3 “Стартова помощ за развитието на малки стопанства” от Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г.(ПРСР2014-2020). Кандидатите по подмярката могат да бъдатфизически  и юридически лицаи кооперации,регистрирани като земеделски стопанипо реда на Наредба № 3 от 1999 г. Те трябва да притежават стопанство в размер между 2000 и 7999 евро стандартен производствен обем (СПО), и да са получили минимум 33% от общия доход за преходната година от земеделски дейности. Изчислението на СПО се извършва чрезелектронна таблица, вкоято се посочва площта на отглежданите култури и/или броят животни.Земеделските стопани с пчелни семейства от 32 до 125 ще могат да кандидатстват за финансиране.Безвъзмездната финансовата помощ за един кандидат ще бъде не повече от левовата равностойност на 15 000 евро и ще се изплаща на два транша. След одобряване на проектното предложение се предоставят 10 000 евро, а останалите 5 000 евро след проверка на изпълнението на бизнес плана.Очаква се приемът на проекти да бъде отворен през май 2019 г.

Интерес предизвика и предстоящата тази година подмярка 16.4. „Подкрепа за хоризонтално и вертикално сътрудничество между участниците във веригата на доставкиот ПРСР 2014-2020 г., по която ще се финансира създаването и развитието на къси вериги на доставки и за създаване и развитие на местни пазари.Къси вериги на доставки са тези, които включват не повече от един посредник между земеделския стопанин и потребителя.А “местни пазари” са тези в радиус от 75 км от стопанството на произход на продукта до крайния потребител.Допустими кандидати ще са организации, съставени от земеделски стопани, МСП или търговци на дребно, които извършват своите дейности в обхвата на конкретна къса верига на доставки или в обхвата на конкретен местен пазар.Експертите от центъра посъветваха присъстващите да следят сайтове на Министерството на земеделието и храните и Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България 2020  (ИСУН), където ще бъдат публикувани насоките за кандидатстване по мерките от ПРСР 2014-2020 г.

Предоставена беше и информация за провеждането на изложения, панаири и фестивали в България и държави-членки на ЕС, чрез които производителите на мед и пчелни продукти ще могат да популяризират и реализират продукция си и да намерят партньори и пазари.

В края на срещата експертите и присъстващите дискутираха допустимостта на пчеларите по представените подмерки, начина на изчисляване на СПО и електронното кандидатстване чрез ИСУН 2020.Пчеларите оцениха положително срещата и пожелаха да участват в следващи информационни събития, както и посещения в офиса на ОИЦ – Добрич за по-подробни разяснения и възникнали въпроси.