НФСБ инициира издигането на паметник на големия родолюбец и храбър български офицер – кап. Димитър Списаревски в Добрич. Това съобщиха на пресконференция в народният представител от патриотичната партия Георги Александров и общинският съветник  Милена Георгиева.

Димитър Списаревски остава в историята на бойната авиация като първия български пилот-жива торпила. При бомбардировките над София по време на Втората световна война летецът се врязва в американски бомбардировач и двата самолета падат край Долни Пасарел. Загива, но спасява от гибел много мирни столичани.  Посмъртно е награден с орден „За Храброст“ и произведен в по-горно звание – „капитан“.

Димитър Списаревски е роден в Добрич, но още като дете той и семейството му са принудително изселени, заради проявите им на българщина, несъвместими с желанието на румънската администрация за асимилация на местното българско население. Макар да прекарва по-голямата част от живота си извън Добрич, Димитър Списаревски винаги с гордост се заявява като българин, добруджанец и добричлия.

Името на капитан Списаревски умишлено е “изтикано” от историята след 1944 година и героят е незаслужено забравен, посочи на пресконференцията Георги Александров. Към момента, в Добрич няма паметник на големия родолюбец и храбър български офицер. Поставена е само паметна плоча, което според нас е крайно недостатъчно за герой, отдал доброволно живота си в защита на българския народ, добави Александров.

Предстои да бъде учреден Инициативен комитет за изграждането на паметника, след като народните представители от НФСБ Йордан Апостолов и Георги Александров поставиха въпроса. Обсъжда се къде да бъде поставен мемориалът – решението предстои да вземе Общинският съвет в Добрич.

Пресцентър НФСБ