• Тя е с 20 години по-млада от него, изглежда зашеметяващо с русата си коса и е безкрайно влюбена в него

52-годишният Джеймс за няколко месеца е най-щастливият мъж на света, но само за един ден, сватбеният му, той загубва всичко – любовта и парите си. И за да е нещастието му пълно, той се събужда в украинска болница, където разбира, че е станал жертва на отравяне.

Само няколко часа по-рано британецът е убеден, че започва нов живот. Той е готов да се втурне в него заради бъдещата си съпруга, украинката Ирина, която в най-щастливия им ден го чака в луксозен ресторант на брега на Черно море.

Какво се обърква толкова, че скоро британецът се превръща в мъж, загубил всичките си спестявания и достойнството си, на когото украинската правосъдна система се изсмива в лицето?

Унижението е толкова голямо, че той не споделя на никого във Великобритания какво се е случило, а Би Би Си стига до дъното на тази история чрез разговори с някои от замесените, проследяване на банкови сметки и преглед на личната комуникация на част от участниците в цялата схема

Един от тези замесени, с които медията говори, е частен детектив, обсебен от идеята за Шерлок Холмс. Роберт Папинян е бивш полицай, който използва и незаконни методи, за да разплете историята.

Джеймс работи за благотворителна организация. Ирина е с 20 години по-млада от него, изглежда зашеметяващо с русата си коса и е безкрайно влюбена в него. Месецът е юли, годината е 2017-а. Съвсем скоро двамата цитират брачните си обети.

Украйна е сред най-бедните европейски държави и средната работна заплаха е едва 350 долара месечно, затова и „индустрията на срещи“ процъфтява, разказва и webcafe. На практика това е „лов за съпруги“, при който заможни европейци си търсят млади съпруги в източноевропейската страна.

Но Джеймс не е сред господата, дошли в Одеса в търсене на любовта.

През 2015 г. негов приятел го моли да подпомогне нов проект, който ще съдейства на децата бежанци от конфликтните зони на Украйна. Джеймс дели времето си между Украйна и Острова, но тежък зимен сняг го принуждава да остане за по-дълго в Одеса.

Тогава среща Ирина – 32-годишна, родена и израснала в окупирания и размирен Донецк. Тя има два развода зад гърба си и дава да се разбере, че войната не е единственото събитие, което може да нанесе психологически травми на човек.

Запознава ги преводачката от проекта Юлия. Въпреки разликата от почти 20 години двамата си пасват веднага и прекарват следващите нощи в Одеса заедно, наслаждавайки се на нощния живот в града.

Но двойката почти не остава насаме – Джеймс не говори украински, а Ирина почти не знае английски. И както често се случва в „индустрията за срещи“, преводачката Юлия взима своя дял от 150 долара на ден. Скоро двамата говорят за сватба. Но преводачката обяснява, че Ирина е твърдо против секса преди брака, а Джеймс не се замисля и го приема като символ на много висок морал. Той осъзнава колко е влюбен в украинката и е твърдо решен да й помогне да започне нов живот. Плаща за скъпи курсове по английски, но осъзнава, че заради бюрократически спънки Ирина трудно ще се премести във Великобритания в близките години.

Затова той решава да се премести в Украйна, напуска работата си и продава къщата си. Приятелите му на Острова смятат, че Джеймс действа твърде прибързано, но той вече се подготвя да купи нов дом, в който да живее с Ирина.

И проблемите започват

Джеймс бива убеден да преведе парите за новото жилище не директно на Ирина, а на нейна приятелка и организаторка на сватби – Кристина. Така в сметката на последната се оказват над 200 хил. долара. После Ирина заявява на своя годеник, че банката ще „освободи парите“ само ако той е законен съпруг на Кристина. И дори го заплашва, че ще го напусне, ако парите не бъдат изтеглени от банката и апартаментът не бъде закупен възможно най-скоро. Ирина дори се оплаква, че ако нямат собствен общ дом, тя ще изглежда като проститутка в очите на семейството си.

В крайна сметка през юли 2017 г. Джеймс се жени за Кристина, при това с подкрепата на собствената си годеница. Сумата от 200 хил. долара е изтеглена, апартаментът е закупен, но името на британеца не фигурира никъде като собственик на имота. Собственици са Кристина и Ирина, освен това мястото струва едва 60 хил. долара.

Всичко около сватбата също е заплатено от Джеймс – сума, която възлиза на 22 хил. долара, въпреки че Украйна е една от най-евтините държави в Европа.

Тук британецът осъзнава, че е бил измамен. Цените на кетъринга са надути, на гостите е платено, за да присъстват, майката на Ирина се оказва, че всъщност е майка на преводачката Юлия. Нещо повече, Ирина вече е омъжена.

Украинките най-вероятно са били наясно, че измамата им е на път да бъде разкрита, и предприемат драстични мерки. Джеймс е категоричен, че е бил отровен от питието си в нощта, в която трябва за първи път да бъде интимен със съпругата си.

Тя, на свой ред, отказва да го придружи в болницата с аргумента, че се е напил и я е изложил пред роднините й. Освен това Ирина няма право да придружи Джеймс, защото той по документи е мъж на Кристина. След като британецът плаща и 12 хил. долара болнични разходи, цялата тази лудост вече е зад гърба му.

По негови изчисления измамата е на стойност 250 хил. долара, а психологическите щети дори не могат да бъдат оценени.

И въпреки че според детектива Папинян, който помага на Джеймс да стигне до дъното на цялата схема, подобни измами са нещо обичайно в Украйна, жертвата трудно може да получи справедливост.

Когато британецът дава показания в полицията в Одеса, полицаите му се смеят в лицето.

Той е привикан четири пъти на разпит, докато Ирина и Кристина са освободени след едва няколко разменени думи с полицаите. Сега единствената му надежда е да успее да придобие права над апартамента, а след края на пандемията цената на имота скочи до 200 хил. долара.

Папинян обаче не възлага големи надежди на подобен развой.

„Веднъж станал жертва на подобен номер, човек много трудно си връща изгубеното“, категоричен е детективът.  https://blitz.bg