С военен ритуал и панихида в Мемориален комплекс „Военно гробище“ започна празничният за Добрич 25 септември.

„На далечната, но незабравима за добруджанци дата 25 септември 1940 г. войските на Трета българска армия преминават границата и връщат изконната българска земя. Воините са посрещнати като освободители. Ликува не само свободна Добруджа. Ликува и цяла България. Така, както през 1885 година Съединението връща Южна България в пределите на Родината и отваря пътя към освобождението на Тракия и Македония, така и връщането на Южна Добруджа се счита за първа крачка към възстановяването на една несправедливост към нашия народ и ни дава нова надежда за национално обединение“, каза кметът на града Йордан Йорданов.

Той допълни, че 82 години след тези събития „разединението и противопоставянето владеят обществото ни“. „За съжаление, почти няма тема, която да ни обединява. Заради паметта на хилядите българи по всички краища на родината ни, дали живота си за свободата на Добруджа, ми се иска да си спомним, че сме една нация, един народ и да помислим какво може да ни събере“, обърна се Йорданов към присъстващите.

Той припомни, че българите сме преживели две робства, окупация и две национални катастрофи, но все пак сме намерили сили да се изправим. „Затова вярвам, ще днес ще намерим и нещо, което да ни обедини така, както свободна Добруджа обедини народа преди 82 години“, каза той.

Военното гробище в Добрич е най-голямото в България запазено военно гробище от времето на Първата световна война. В него са погребани над 3000 воини от седем националности – българи, руси, румънци, германци, турци, сърби и евреи, и четири вероизповедания.

Александра Антонова

https://bta.bg