Има спад в подкрепата на почти всички политически субекти, като най-голям той е при партията на Слави Трифонов “Има такъв народ”. Двете основни политически сили у нас – ГЕРБ и БСП, също бележат спад, но засега те получават най-голямата подкрепа.

Това сочат данните от най-новото социологическо изследване, проведено в периода 27 октомври-3 ноември сред 1000 пълнолетни български граждани. Изследването е на агенция “Сова Харис” и е осъществено по поръчка на в. “Труд”. То ще бъде публикувано в цялостен вид в броя от понеделник на вестника.

Според анкетата, ако изборите се проведат днес, първа политическа сила ще е отново ГЕРБ, която би получила 15,9% от гласовете. Плътно до нея е БСП с 15% електорална подкрепа. “Има такъв народ” драстично се сриват според проучването и биха поучили 6,8%. Само преди 3 месеца – през август, проучването на “Сова Харис” даваше 10,1% подкрепа на партията на Слави Трифонов.

ДПС е на четвърта позиция с 5,2% от гласовете, а плътно зад движението е “Демократична България” с 5%. “Изправи се БГ” на Мая Манолова би получило 3,4% от вота, ако изборите са днес. ВМРО е с 2,8% електорална тежест, а “Воля” – с 1,9%, което би ги поставило извън бъдещото Народно събрание.

Следва да се посочи, че рекордните 31,8% от анкетираните са дали отговори “Не мога да преценя” или “Не съм решил”. Така, при преразпределението на действителните гласове би се получило следната картина:

ГЕРБ – 26,6%
БСП – 25,1%
“Има такъв народ”- 11,4%
ДПС – 8,7%
“Демократична България” – 8,4%
“Изправи се.БГ” – 5,7%
ВМРО – 4,6%
Воля – 3,1%

https://lupa.bg