Мишел Флорной

Кои са претендентите за бъдещия кабинет на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън?

Според американското издание „Политико“ Мишел Флорной – бивш помощник-министър по политическите въпроси в Пентагона (през първия мандат на Барак Обама), вече е фаворит да оглави военното ведомство. Към 2009 г. 59-годишната дама е най-високопоставената жена в Пентагона в историята.

 

 

Тами Дъкуърт

Друга възможност начело на министерството на отбраната е да застане Тами Дъкуърт, която е ветеран от Ирак и бе в списъка на Байдън с кандидати за вицепрезидент. Тя е от тайландски произход.

Сюзан Райс

Според „Политико“ фаворит за държавен секретар е Сюзан Райс (55 г.).

Тя е опитен дипломат – била е помощник държавен секретар в администрацията на Клинтън, след това посланик на САЩ в ООН, а във втория мандат на Обама е съветник по националната сигурност.

Все пак силна съпротива на републиканците – до голяма степен заради убийството на посланика на САЩ в Бенгази през 2012 г., може да навредят на шансовете ѝ.

Лейл Брейнард

За министър на финансите се спряга Лейл Брейнард, която е член на управителния съвет на Федералния резерв, била е и помощник финансов министър при Обама.

Дъг Джоунс

За най-вероятен министър на правосъдието е спряган Дъг Джоунс (66 г.) – сенатор-демократ от Алабама.

Алехандро Майоркас

Алехандро Майоркас (60 г.) пък може да стане първият министър на вътрешната сигурност от латиноамерикански произход (роден в Хавана) в почти 18-годишната история на ведомството.

http://epicenter.bg