Женева, 1 май /БТА/
Световната здравна организация, която призовава Пекин да се присъедини към разследванията за произхода на новия коронавирус, заяви днес, че той е от естествен произход. Тази преценка идва в момент, в който президентът на САЩ Доналд Тръмп свърза вируса с китайска лаборатория, предаде Франс прес.
Тръгнала от Ухан в Китай през декември, пандемията зарази от тогава 3,2 милиона души по света, а броят на починалите заразени е най-малко 230 000 души.
“Що се касае до произхода на вируса в Ухан, ние изслушахме много учени, които изследваха този вирус и ни увериха, че той е от естествен произход”, заяви Майкъл Райън, директорът на програмите за спешни действия към СЗО.
“Онова, което е важно, е да установим естествения гостоприемник на този вирус”, допълни той. Експертът обяви, че основната цел е да се направи така, че “ние да можем да разберем добре вируса, да разберем трансмисията от животно на човек и да разберем каква бариера между животинския и човешкия вид е била преодоляна”.
Целта на това изследване е да се разработят обществени здравни мерки и мерки за превенция, за да не се повтори същото нещо, където и да е, подчерта експертът.
Днес СЗО се свърза с китайските власти, за да ги покани да участват в разследванията, които са в ход или се предвижда да бъдат извършени относно животинския произход на вируса.
На 30 януари СЗО обяви световна извънредна ситуация заради коронавируса, след като на 23 януари беше отказала да го направи, припомня Франс прес.