НОВИНИ – ФУТБОЛ /ВИДЕО/

0
1407

ИВЕЛИН ПОПОВ НАПРАВИ СВОЯ ИЗБОР

Капитанът на България Ивелин Попов вече официално има нов отбор. Родната десетка подписа за две години и половина с руския Ростов. Както е известно, националът разтрогна договора си с руския гранд Спартак (Москва) по взаимно съгласие в началото на месеца. Попов, който имаше контракт с московчани до 31 май, се разбра с клуба да вземе четири заплати. През последните седмици плеймейкърът на “лъвовете” имаше множество предложения. Той имаше оферти от Динамо (Москва), Рубин, Ростов, както и за много сериозни пари от Китай, Дубай и Саудитска Арабия. Освен това Лудогорец и Левски също проявиха интерес към Попов, който на този етап е твърде скъп за родните клубове.

Желанието на Попето беше да подпише още един сериозен договор, тъй като е едва на 31 години, след което може да мисли за завръщане в България, където нивото и условията на този етап не отговарят на изискванията му.

Трикратният носител на приза “Футболист на годината” в България – 2015 г., 2016 г., и 2017 година, още вчера се присъедини към тима на Валерий Карпин в Доха. Точно бившият национал на Русия не спря да търси и да опитва да убеди родния офанзивен халф да подпише с Ростов. Имащият над 450 мача за испанските отбори Валенсия, Селта (Виго) и Реал (Сосиадад) специалист, както и ръководството на “жълто-сините”, все пак успяха накрая да се преборят за подписа на софиянеца.

Така авантюра на Попов в Русия, която стартира през август 2012 година с екипа на Кубан, продължава. Ростов, който е на седмо място с актив от 24 точки и изостава на 10 от лидера Зенит, пък е неговият четвърти тим в Премиер лига, след като той игра под наем миналата пролет в Рубин. Националът на България има общо 201 мача и 36 гола в Русия. 175 двубоя и 25 гола от тях са записани в руския шампионат.

Попов напусна Спартак (Москва) след 97 мача и 9 гола за спартаковци, с които е печелил шампионската титла и Суперкупата на Русия. Именно триумфът в шампионата на Русия през 2017 година, какъвто липсваше във витрината на Спартак от 2001 година, е най-ценният спомен на Попето, както и най-големият му успех на клубно ниво досега в кариерата.

Най-опитният играч в състава на Петър Хубчев има 80 мача и 14 гола с екипа на България, като е само на 16 мача от Христо Бонев, който е на трето място във вечната ранглиста по мачове с националната фланелка, а 26 срещи го делят от лидера Стилиян Петров (106).

СЕВИЛЯ РАЗВАЛИ ДЕБЮТА НА БОАТЕНГ И ПРАТИ БАРСА В НОКДАУН

Севиля взе комфортна преднина от 2:0 в първия мач с Барселона от 1/4-финала за Купата на Испания. Домакините на “Рамон Санчес Писхуан” пратиха каталунците в нокдаун с попадения на Пабло Сарабия в 58-ата и Висам Бен Йедер в 76-ата минута. В тази среща дебют за гостите записа новото попълнение Кевин-Принс Боатенг, който започна като титуляр и остана на терена 63 минути, но не впечатли с изявите си. Андалусийци пък сложиха край на лошата си серия без успех над Барса от 2015 година насам.

Домакините заложиха на Куинси Промес и Висам Бен Йедер в атака, а зад гърба им подкрепа им оказваше Пабло Сарабия. Треньорът на Барса Ернесто Валверде отново пусна доста експериментален състав, а звездата на тима Лионел Меси дори не бе в групата за мача. Кевин-Принс Боатенг започна на върха на атаката заедно с Малком и Карлес Аленя. В средата на терена пък играта движеха Артуро Видал, Иван Ракитич и Артур.

В началните минути двата тима започнаха по-предпазливо и първият удар към една от двете врати бе отправен от Иван Ракитич едва в 17-ата минута и бе доста далеч от целта. В 26-ата минута играчите на Севиля поискаха дузпа за игра с ръка на Артуро Видал в наказателното поле, но след намесата на ВАР съдията прецени, че топката е отскочила от рамото на чилиеца. В 31-ата минута имаше нова спорна ситуация, след като Пабло Сарабия бе повален от Клеман Ленгле на границата на пеналта, но съдията не отсъди фаул. Артуро Видал бе оставен непокрит и реши да опита удар от около 30 метра по земя в 35-ата минута, но той не се получи особено добре и премина покрай вратата. Минута по-късно нещата се пренесоха пред другата врата, където Висам Бен Йедер направи за смях защитата на Барса, но за негово съжаление не успя да отправи точен изстрел към вратата. В 41-ата минута дойде най-интересното положение до момента. Малком бе изведен перфектно от Артур, финтира вратаря, но не успя да прати кълбото в опразнената врата. В 44-ата минута и Севиля имаше прекрасна възможност за откриване на резултата. Бен Йедер изскочи очи в очи с Яспер Силесен, но отблизо не успя да го преодолее.

Домакините имаха нов страхотен шанс в 56-ата минута, когато Ибрахим Амаду получи отличен пас на дузпата, но ударът му бе над напречната греда.

Две минути след това се стигна и до откриване на резултата. Куинси Промес напредна отляво и центрира в наказателното поле, Амаду се размина с топката, но на далечната греда Пабло Сарабия от движение отбеляза красив гол за 1:0. Ернесто Валверде реагира бързо с включването на Луис Суарес и Филипе Коутиньо. Бразилецът веднага стигна до голова възможност в 64-ата минута, като от добра позиция прати топката на сантиметри над вратата. В 76-ата минута Севиля удвои преднината си. Андре Силва увлече няколко играчи на Барса и подаде към Евер Банега, който с диагонален пас прати топката към Бен Йедер, а той с шпагат я засече във вратата за 2:0. Каталунците реагираха и малко след това Ракитич отправи шут, който попадна в ръцете на вратаря. В 82-ата минута Жерар Пике стреля с глава след корнер и топката мина опасно близо до гредата. До края Барса продължи да натиска, но без особен успех. Така тимът ще има нелеката задача да търси победа с три гола разлика в реванша след седмица на своя “Камп Ноу”. Севиля пък се намира в отлична позиция да изхвърли носителя на трофея от турнира.

ТРИ КЛУБА ИСКАТ МАРУАН ФЕЛАЙНИ

Три клуба имат сериозен интерес към привличането на Маруан Фелайни от Манчестър Юнайтед, съобщават медиите в Белгия. Вестник “Хет Нойвсблад” прогнозира, че белгийският национал ще премина в италианския Милан, португалския Порто или китайския Гуанджоу Евъргранд. 31-годишният халф не е желан от новото треньорско ръководство на Юнайтед след назначението на Оле Гунар Солскяер. Фелайни се ползваше с доверие при предишния мениджърски екип на “червените дяволи” начело с Жозе Моуриньо. Португалецът беше уволнен през декември.

Под ръководството на норвежеца Солскяер 20-кратните шампиони на Англия имат шест победи в шест мача във всички турнири. Маруан Фелайни е играл само 31 минути след назначението на Оле Гунар Солскяер начело на Манчестър Юнайтед. Високият 194 сантиметра белгийски национал има договор с “червените дяволи” за още година и половина.

51-ГОДИШЕН ЯПОНЕЦ СЕ СДОБИ С НОВ ДОГОВОР

Най-възрастният професионален футболист – Казуйоши Миура, ще продължи своята рекордна кариера с поне още един сезон, след като на 51-годишна възраст подписа нов договор с Йокохама. Така бившият японски национал ще изиграе 34-ия си сезон, а тимът му се състезава в местната втора дивизия. “Няма да похабя контракта си нито за минута, нито за секунда. Мисля, че искам да се изправя лице в лице с футбола и да ходя всеки ден на тренировка с максимална сила”, заяви Миура. Той започва кариерата си през далечната 1986 г. с екипа на бразилския Сантос. Нападателят има 89 мача за националния тим на Япония в периода 1990-2000 г., в които е отбелязал 55 гола. През 2018 г. той записа само 9 мача в местното първенство, всички от които като резерва, като няма нито едно попадение в тях. Въпреки това през 2017 г. ветеранът успя да счупи рекорда на сър Стенли Матюс за най-възрастен професионален голмайстор. Миура, който през 1993 г. стана Футболист на годината в Азия, ще навърши 52 г. през февруари.