• Руският вицепремиер Александър Новак и министърът на икономиката на Азербайджан Микаил Джабаров обсъдиха разширяването на сътрудничеството между двете страни в секторите на петрола, газа и електроенергията, както и развитието на възобновяемите енергийни източници. Руското правителство съобщи това на уебсайта си във вторник, 31 октомври .

„Беше отбелязан нарастващият стокообмен между страните. В края на 2022 г. обемът на взаимната търговия се е увеличил с 25%. През януари-август 2023 г. стокообменът се увеличава с 15,7% спрямо същия период на миналата година“, допълват от кабинета.

Те уточниха, че дневният ред на преговорите включва участие на руски петролни и газови компании в производствени проекти в Азербайджан и мащабиране на техния бизнес, както и увеличаване на реверсивните доставки на руски петрол по петролопровода Тихорецк-Баку.

Новак подчерта, че най-големите руски нефтени и газови концерни работят с Азербайджан и са готови да разширят сътрудничеството. Така има редица инициативи за транзит и преработка на руски въглеводороди в азербайджански съоръжения.

„Задачата е да консолидираме усилията си“, каза вицепремиерът.

По-рано през деня руският премиер Михаил Мишустин каза, че търговията в рамките на международния транспортен коридор Север-Юг е нараснала с 30% през първите девет месеца на 2023 г. Той отбеляза, че пропускателната способност на границата с Китай в Забайкалия, както и на ГКПП Яраг-Казмаляр на границата с Азербайджан, се е увеличила повече от два пъти.

На 20 юни изпълняващият длъжността ръководител на Федералната митническа служба Руслан Давидов в кулоарите на Петербургския международен икономически форум (SPIEF) обяви, че Китай, Индия, Турция и Азербайджан са изместили европейските страни в руската външна търговия .  https://iz.ru