• Ноември през 2023 г. ще бъде истинско изпитание за хората, зависими от метеорологичните условия. По предварителни прогнози се очаква поредица от геомагнитни бури с различна сила. Застаряващото население и хората, страдащи от хронични заболявания, могат да изпитат влошаване на общото здраве, депресия и скокове на кръвното налягане. Кога се очакват магнитни бури и какво трябва да се направи в неблагоприятни дни

Геомагнитна буря: какво е това с прости думи, как се проявява?

Геомагнитните бури (известни също като слънчеви или магнитни бури) са внезапни и интензивни промени в магнитосферата на планетата . Те са причинени от повишена слънчева активност, особено слънчеви изригвания и изхвърляне на коронална маса. Слънчевото изригване е внезапно увеличаване на активността на Слънцето. Когато поток от частици достигне магнитосферата на Земята, полето около Земята се засилва и го отклонява към полюсите, като по този начин създава геомагнитна буря.

Според теорията на Скот Макинтош за слънчевата активност, полюсите на Слънцето сменят местата си на всеки 11 години, причината за това явление все още не е установена. Човечеството сега е в 25-ия слънчев цикъл, който започна през декември 2019 г. Според НАСА през юли 2025 г. се очаква умерен максимум на слънчевата радиация – 115 слънчеви петна, което означава, че броят на геомагнитните бури ще нараства през следващите години. Струва си да се помни, че слънчевата буря е променливо явление; необходимо е да се наблюдават магнитните прогнози за времето, за да се сведат до минимум последствията от нея.

През 1859 г. се случи една от най-мощните слънчеви бури в историята – така нареченото събитие на Карингтън . Британският астроном Ричард Карингтън регистрира най-голямото изхвърляне на коронална маса следобед на 1 септември. От 28 август до 2 септември имаше множество слънчеви изригвания, които причиниха повреда на телеграфните системи в цяла Европа и Северна Америка. Най-мощната буря от началото на космическата ера се случи на 13 март 1989 г. Тогава възникнаха мащабни повреди в енергийната система на канадската провинция Квебек, около 6 милиона души останаха без електричество за няколко часа.

Кога са магнитните бури през ноември 2023 г

Големината на геомагнитните бури се определя от петстепенна класификация G1-G5, в която G1-G2 са най-слабите бури, които нямат сериозно въздействие върху планетата и човешкото здраве, а G4-G5 са най-силните бури. Високите напрежения, генерирани от такова усилване, могат да причинят смущения в радиосигнали, GPS и други устройства. В допълнение, геомагнитната активност се характеризира с K-индекс. Този показател е средна стойност от 0–9 точки за всеки три часа от деня.

През последния месец на есента се очаква сериозна геомагнитна буря, която ще продължи от 1 до 15 ноемвриОсновните пикове на активност ще са на 1 и 9 ноември, след което слънчевата активност ще се наблюдава в периода от 10 до 15 ноември.

Магнитната буря в първия ден на месеца няма да надхвърли три бала и ще продължи до 21 часа. Експертите обаче предупреждават, че е необходимо да се подготвим за първите геомагнитни промени още на 31 октомври. Метеозависимите хора могат да се почувстват зле и да имат леко главоболие. В периода от 1 ноември до 8 ноември K-индексът ще бъде два пункта, след което от 21:00 часа показателят ще се повиши до четири пункта.

На 10 ноември се очаква значително засилване на слънчевата буря, тя ще достигне три бала. Смущенията с променлива мощност ще продължат до 14 ноември. Слънчевата активност ще спадне до една точка на 15 ноември. Според предварителната прогноза на 19 и 20 ноември ще се появят смущения с K-индекс от три пункта, след което на 23 ноември индикаторът ще се повиши до четири пункта .

Магнитни бури: как да се спасим и да си помогнем

Изследванията за влиянието на магнитните бури върху физическото и емоционалното състояние на човек все още се извършваТ. Въпреки това лекарите са единодушни, че магнитните бури имат най-силен ефект върху хора със сърдечно-съдови заболявания, високо или ниско кръвно налягане, психични разстройства и вегето-съдова дистония.

Според данните около 61% от децата под петгодишна възраст страдат от повишена метеочувствителност. Основните симптоми са намален апетит и сън, постоянен плач. През този период родителите се съветват внимателно да следят диетата и ежедневието на детето.

Смята се, че по време на магнитни бури кръвта на човек се сгъстява, което води до влошаване на метаболизма на кислорода, а мозъкът и нервните окончания са първите, които реагират на липсата на кислород. Някои хора съобщават за промени в настроението, някои изблици на агресия, намалена работоспособност и главоболие. Ако тялото ви реагира рязко на времето, трябва да потърсите медицинска помощ. Лекарите казват, че с правилно подбрана терапия зависимостта от времето може да бъде премахната.

Възрастните хора, бременните жени и тези с хронични патологии трябва да следят периода на възникване на магнитни бури и да следват общи препоръки. По-добре е да избягвате да пиете алкохолни напитки, мазни и пикантни храни, тъй като тези храни повишават нивата на холестерола. Трябва да допълвате ежедневната си диета със зеленчуци и плодове и да поддържате режим на пиене.