Нинова за ЧЕЗ: Държавата ще стане съдружник с офшорки

0
1010
Търсенето на виновни за ЧЕЗ прехвърли границите на България, докато сме на върха на Европа – това е удар върху европейския ни образ, коментира лидерът на БСП.

Корнелия Нинова отбеляза, че само контролен пакет означава, българската държава да стане съдружник с Гинка от Пазарджик, с няколко банки, срещу които се водят разследвания в няколко държави, и офшорни компании с неизяснен статут на парите.

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че държавата има готовност, воля и пари за участие в сделката за ЧЕЗ и иска контролен дял. 

Кога г-н Борисов и ГЕРБ узряха за тази идея, попита Нинова. Тя припомни, че съвсем наскоро в Сандански пред младежите от ГЕРБ, премиерът е обявил, че сделката е между два частни субекта, държавата няма никаква роля и не бива. Сега твърди обратното, допълни лидерът на левицата.

Според нея, Бойко Борисов е сменил позицията си, защото се е уплашил и е видял, че “далаверата, която е замислил, е разкрита и няма да стане и, че народът му се съпротивлява срещу това”. Това е победа на народа, обобщи тя.

Всички от БСП декларираме, че стоим зад един единствен купувач – българската държава, от 2004 г. до ден днешен. Така Нинова коментира предложението на вицепремиера Томислав Дончев  всички да декларират имат ли съпричастност към кандидат-купувачите на ЧЕЗ.

Ако търсят някакъв лобизъм, да, лобираме българската държава, правителство да изкупят активите на ЧЕЗ в България, подчерта Нинова.

Тя отговори и на Гинка Върбакова – “закупуването на “Техноимпекс” не влиза в дома на три милиона българи, както влиза Гинка, не им бърка в джоба и да им изважда парите за сметката за ток. Нито е националната електрическа мрежа, националната сигурност. Това е голямата разлика”.

Изкаването на купувача на ЧЕЗ показвало вече ясно и кой стои зад нея, защото Върбакова едно към едно е повторила тезата на ГЕРБ, дори не я е запомнила, а просто е изчела текста.

Корнелия Нинова беше категорична също, че Цветан Цветанов лъже за хора от БСП с интерес към закупуването на ЧЕЗ. В паниката си за пореден път търсят някой друг виновен, какво общо може да има БСП с това, че в момента Гинка от Пазарджик купува ЧЕЗ.

Така Нинова обясни, защо вчера депутатите от левицата са напуснали съвместното заседание на двете комисии, на което бяха изслушани компетентните органи и служби, както и самата Върбакова.

По думите на Нинова, по-опасно е, че постоянното търсене на вина е прехвърлило границите на България и е била замесена чешката държава и то, “докато сме на върха на Европа”. Проблемът е Бойко Борисов и това правителство, категорична е бе Корнелия Нинова. Тези хора започват да опорочават председателството, то е скандал след скандал, посочи лидерът на социалистическата партия.

И потвърди, че от утре започват събирането на подписка сред клиентите на ЧЕЗ, което би дало възможност сделката да бъде атакувана пред съда. Корнелия Нинова е убедена, че енергийният министър Теменужка Петкова трябва да се оттегли от поста, въпреки, че е само “бушон”.