НА 27 ЮНИ ЗАПОЧВА ФЕСТИВАЛЪТ НА ВИНОТО В БОРДО

0
204

Датата на събитието е уникална за всяка година. През 2024 г. тази дата е 27 юни

Фестивалът на виното в Бордо (Bordeaux Fete le Vin) е празник, посветен на вината на Бордо и Аквитания. Това е празник за всички – и за тези, които създават вино, и за тези, за които то е създадено. Той се провежда във френския град Бордо през юни и първоначално се провеждаше на всеки две години. Но от 2023 г. беше решено да се провежда ежегодно.

Регионът на Бордо, който отдавна е известен със своите вина (особено след като Франция винаги е била земя на лозя и отлично вино), празнува основния си износ с фестивал на виното.

Фестивалът на виното се провежда за първи път през 1998 г. по инициатива на кмета на града Ален Жупе и със съдействието на CIVB и Bordeaux Grands Evenements, с цел да се откроят най-добрите винопроизводители на Бордо и да се подкрепят местните производители. И почти веднага придоби голяма популярност, ставайки международен.

Днес фестивалът се посещава от стотици хиляди истински ценители и просто любители на френските вина от много страни по света, за да опитат вината на Бордо и Аквитания и да се запознаят с тяхното разнообразие.

Фестивалът се открива с тържествено шествие през града – асоциациите на винопроизводителите дефилират в исторически костюми до най-големия градски площад Place de la Bourse, където кметът на града обявява фестивала за открит. От този момент нататък виното и преди всичко виното е главният герой на празника.

На фестивала всички винени ценители могат да опитат вина от най-известните и разпространени френски марки. Всеки ден (в рамките на няколко фестивални дни) около 80 сорта вина от Бордо и Аквитания (от производителя или от дистрибутора), както и местни деликатеси, се представят за дегустация на всички гости от 11 сутринта до полунощ.

Обикновено основните празнични събития се провеждат на бреговете на река Гарона, където са разположени множество търговски павилиони на известни френски марки вина – като Cotes de Bordeaux, Saint-Emilion, Pomerol, Fronsac, Medoc, Graves… Те образуват истински „път на виното“, който се простира на няколко километра, а местните винарни отварят врати за посетители.

Програмата на фестивала е много богата. Той е домакин на сесии и семинари за дегустация на вино, изложби, посветени на героя на повода, майсторски класове за това как да пием правилно и разбираме виното, дегустации на вино със затворени очи, където експерти се състезават да определят марки, години на реколта и места на производство. Гостите и участниците във фестивала ще се насладят и на музикални концерти на живо, театрални представления, различни шоу програми, изпълнения на артисти от цял ​​свят, състезания по търкаляне на бъчви с вино, дефиле на винени братства… И много други интересни и вълнуващи събития.

Особено популярен е големият винен празник в чест на бога на виното Бакхус, когато всеки може да дойде на левия бряг на Гарона с провизиите си и да вечеря в приятелска компания на огромна маса, която е поставена специално за празника.

В допълнение към дегустациите и народните празненства, по време на фестивала можете също да се запознаете с необичайно красивата архитектура на Бордо или да отидете на различни тематични екскурзии из лозята, или на екскурзии, посветени на историята и културата на региона, и да посетите древния френски замъци.

Като цяло по време на фестивала много места в град Бордо са отворени за празненства и забавления, а многобройни кафенета ще ви нахранят с истинска френска кухня. Неслучайно този празник се посещава от хиляди чуждестранни туристи. Все пак фестивалът на виното в Бордо е истинска кулминация в живота на виното. А празникът завършва с грандиозна заря.

  1. НОВ РЕКОРД ЗА НАЙ-СКЪПА БУТИЛКА ВИНО — 558 ХИЛ. ДОЛАРА
  2. Сексът е като виното
  3. Френските крави пият по две бутилки вино на ден
  4. Бялото вино прави жените агресивни
  5. Виното издава характера на човека
  6. ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ НА ТЕМА ВИНОТО