НА 21 ОКТОМВРИ 1969 Г. Е СЪЗДАДЕН ИНТЕРНЕТ

0
961

На 21 октомври 1969 г. е осъществен първият успешен опит на учени от Калифорнийския университет (Лос Анджелис) и от Научно-изследователския институт в Стамфорд, (Кънектикът) да свържат два компютъра – затова и този ден се смята за рожден ден на световната компютърна мрежа – Интернет. По-късно на 29 октомври същата година се появяват и същинските мрежи, които образуват Интернет – те остават в историята под името ARPANET, чието разработване е дело на американския департамент на отбраната. ARPA означава Advanced Research Projects Agency. По подобен начин учени от Великобритания, САЩ и Франция създават техните собствени национални компютърни мрежи, но всяка от тях била различна. За Интернет в днешния смисъл на думата започва да се говори в периода 1973-1983 г., когато се обмисля решаването на проблема за обединяване на националните мрежи. Решението е бил протоколът TCP/IP. На 1 януари 1983 г. ARPANET променя своите същински мрежови протоколи от NCP на TCP/IP, като по този начин е създадено ядрото на днешния Интернет.

Какво е бъдещето на интернет

Идва Уеб 3.0, но какво ще представлява той

Представете си свят, в който интернетът не само правилно интерпретира входящата информация, но всъщност разбира всичко, което се опитвате да му „кажете“ – било то текст, глас или друго. Такава мрежа, в която всичко, което вие търсите, се предлага точно за вас по начин, никога досега виждан в човешката история. В момента човечеството се намира на границата да постигне това, а някои експерти го наричат „Уеб 3.0“.

Дори сега вече има няколко приложения и платформи, които утилизират тази функционалност, но докато целият интернет не се преобрази те не могат да достигнат пълния си потенциал.

Какво точно обаче е Уеб 3.0 и по-важното – как ще изглежда и как ще промени живота ни?

Дефиниция

Уеб 3.0 е предстоящото трето поколение на мрежата, където приложенията и уебсайтовете ще могат да интерпретират информация по човекоподобен умен начин, използвайки машинно обучение, изкуствен интелект и огромни бази от данни.

По концепцията на Тим Бърнърс-Лий – създателят на информационната система WWW, тази версия на интернета трябва да е по-автономна, интелигентна и отворена. Информацията ще бъде взаимосвързана и децентрализирана. Машини и хора ще имат достъп до данните в мрежата, но за да се случи това, програмите трябва да бъдат научени да разбират – както концептуално, така и контекстуално.

Криптовалути и Блокчейн

Тъй като Уеб 3.0 ще действа, използвайки изцяло децентрализирани протоколи, можем да очакваме, че ще има симбиотична връзка между трите технологии – Уеб 3.0, блокчейн и криптовалути. Те ще са взаимосвързани, интегрирани една в друга и автоматизирани през т.нар. „умни договори“. Ще се ползват да оперират всякакви дейности – от микротранзакции в Африка, през P2P данни и сървъри, до пълната промяна в режима на работа на всяка компания. Това донякъде се наблюдава и сега, но все още сме на върха на айсберга.

Няколко са основните разлики, с които Уеб 3.0 ще се различава от предшествениците. Те могат да бъдат изброени както следва: Всеобхватност, Семантика, Изкуствен интелект и 3D графики.

Всеобхватност

Капацитетът на интернет да бъде навсякъде в едно и също време – въздесъщ. Това се наблюдава и в сегашната версия на мрежата, но не в такава скала, като предстоящата. В един момент свързаните с интернет устройства няма да се налага да бъдат концентрирани в компютри и смартфони, а с навлизането на Интернетът на нещата ще се появи цяла нова плетора от умни приспособления.

Семантика

Науката, която изследва връзката между думите. Каква е разликата между изреченията “I love Bitcoin” и „I <3 Bitcoin”. За човек тя е нулева, но за машината – не съвсем. Макар синтаксиса да е различен, а семантиката приблизително идентична, тези две изречения са различни за една машина. С напредването на технологиите обаче интернетът ще може да разчете смислът на написаното също толкова добре, колкото хората и това ще отвори много нови врати за развитието на технологията.

Изкуствен интелект

Той се дефинира като интелект, демонстриран от машина. Въпреки че Уеб 2.0 има подобни възможности, мрежата все още е основно популирана от хора, което отваря врати за грешки – умишлени или неволни. Например лоша оценка на заведение, само защото мразите собственика.
В тази връзка интелигентните системи на Google наскоро премахнаха над 100 000 негативни ревюта от проложението “Robinhood”, след като стана ясно, че е имало опити за манипулация на рейтинга, за да се понижи той изкуствено. Това е действие, изцяло произведено от изкуствен интелект и съвсем скоро то ще стане ежедневие с въвеждането на Уеб 3.0

Пространствен уеб и 3D графики

Някои футуристи виждат бъдещето на Уеб 3.0 като пространствено, насочено към това да изтрие границата между физическия свят и дигитални чрез революция в графичните технологии, фокусирайки се върху виртуални тримерни светове. За разлика от двуизмерното пространство, в което в момента работи Уеб 2.0, 3D графиката има потенциала да въведе революция в това как хората виждат различни приложения. Това е особено приложимо в имотния сектор, здравеопазването и електронната търговия, които са неизменна част от бъдещето на човечеството.
Финални мисли

Новият интернет ще предостави по-персонален подход към браузването. Ще въведе много по-умни виртуални асистенти и други децентрализирани подобрения. Когато Уеб 3.0 неизбежно пристигне, интернетът ще се интегрира много повече в ежедневието ни, колкото и да е трудно за вярване.

Всички традиционно офлайн машини като прахосмукачки, печки, хладилници, автомобили и т.н. ще станат част от Интернета на нещата и ще си „говорят“ през автономни сървъри и децентрализирани приложения. Така вероятно през следващите 20-25 години на планетата ще се случат още редица „технологични чудеса“.

Георги РУСЧЕВ

Кой притежава Интернет?

Задавали ли сте си някога този въпрос? Кой притежава Интернет? Защото не е Google, не е Mozilla, Facebook или която и да е още голяма компания, осъществяваща дейността си в онлайн и дигиталното пространство. Те само го използват, за да развиват бизнеса си, но не  го притежават.

Истината е, че Интернет няма собственик и никой не го управлява. Той си няма CEO, няма централа и няма физическо измерение. Ние го употребяваме (ежедневно) и няма кой да ни наложи забрана за това освен държавата. Но и не плащаме за употребата ми. Подобно на телевизията, когато използваме Интернет, ние си плащаме за доставката му, както плащаме и на кабелния оператор за доставка на определен пакет телевизионни канали.

Ние всички притежаваме и не притежаваме Интернет. Ние го пълним с информация и променяме съдържанието и структурата му ежеминутно, но го правим съзнателно и целенасочено. Въпреки че понякога не си даваме сметка за последствията от действията ний, ние сме “управителите” на Интернет. Без нашите действия той ще застине. Ако всички изведнъж спрем да го употребяваме, ще е все едно той не съществува. Ще изпадне в застой и няма да има кой да го изведе от състоянието му на стагнация. Ще е тежко и трудно, но понякога се чудя, дали така животът ни не би станал по-пълноценен и значим.

Калин Йосифов