Най-високото изригване от клас X се случи на Слънцето в петък, 16 февруари. Данни за това са предоставени от хелиогеофизичната служба на Института по приложна геофизика (ИПГ).

„В 09:53 московско време в рентгеновия диапазон беше регистрирано изригване на X2.5 (S16W85) с продължителност 16 минути, придружено от изблик на радиоизлъчване от втори спектрален тип със скорост 2674 km/s и прекъсване на HF радиокомуникациите“, се казва в доклада .

След изригването влиянието на слънчевите рентгенови изблици върху йоносферата на Земята се установява на трето ниво от пет, което е висок показател. Сега е понижен до R1 (слаб).

Освен това на този ден в 05:51 ч. в рентгеновия диапазон е регистрирано още едно изригване от клас M1.5 в групата слънчеви петна 3576 (S13W88). Продължи 18 минути.

Факелът от клас X е най-мощният от петте (A, B, C, M и X). В повечето случаи предизвиква плазмени емисии на Слънцето, които могат да предизвикат магнитна буря на Земята.

По-рано, на 9 февруари, беше регистрирано изригване X3.3 с продължителност 38 минути . В същото време лабораторията по слънчева астрономия на Института за космически изследвания на Руската академия на науките отбеляза, че е станала една от най-големите за пет години . https://iz.ru/