На президентските избори в Индонезия на 14 февруари  72-годишният министър на отбраната Прабово Субианто спечели с около 58%. Според Reuters в победната си реч той обеща да създаде правителство, състоящо се от „най-добрите индонезийци“. Второто място във вота е за бившия губернатор на столицата Джакарта Басведан Анис с 23%.

Субианто, който се кандидатира за своята национално-консервативна партия Гериндра, ще замени  Джоко Видодо от индонезийската Демократическа партия на борбата (който не можеше да се кандидатира за трети път според конституцията) като държавен глава през есента. В същото време 36-годишният най-голям син на отиващия си лидер Джибран Ракабуминг Рака, който вървеше в тандем със Субианто, ще стане новият вицепрезидент. Това стана възможно, след като Конституционният съд на Индонезия, оглавяван от чичото на Гибран Ануар Усман, разреши на хора под 40 години да заемат този пост през есента на 2023 г.

Новоизбраният президент директно каза по време на кампанията, че планира да продължи курса на Видодо във вътрешната политика и ще поддържа традиционната линия на страната в света, основана на „философията на необвързаността“. Според ТАСС през септември 2023 г. Субианто нарече руския народ „приятел на Индонезия“. През последните години властите на двете страни активно обсъждат въпроса за снабдяването на Индонезия с плаващи атомни електроцентрали. А по-рано руският посланик в Индонезия Людмила Воробьова заяви, че Русия е готова да построи атомна електроцентрала в новата столица на тази страна Нусантара, която се създава. Обемът на търговията между Русия и Индонезия през 2022 г. се увеличи с 40% и възлиза на около 4 милиарда долара (главно поради увеличения износ и внос на химически продукти и руския износ на метали).

През юни 2023 г. на форума за сигурност в диалога Шангри-Ла Субианто представи индонезийски мирен план за разрешаване на украинския конфликт. То включваше призив за незабавно прекратяване на огъня, изтегляне на силите на 15 км от позициите за създаване на демилитаризирана зона и разполагане там на мироопазващи сили на ООН. Освен това тази организация трябваше да организира референдум, „за да установи желанията на мнозинството от жителите на различните спорни зони“. Тогава представителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че планът на Субианто повтаря Минските споразумения и Русия не вижда необходимост от провеждане на нови референдуми. Бившият министър на отбраната на Украйна Алексей Резников нарече индонезийските предложения подобни на „руските“.

В западната преса има опасения, че Субианто може да започне да затяга винтовете, но той ще продължи сегашния политически курс, казва Виктор Сумски, водещ експерт в Центъра на АСЕАН към MGIMO. Що се отнася до Русия, новият президент се изказа недвусмислено: Русия и Индонезия винаги са имали приятелски отношения и тя има право на отношения с Москва, различни от подходите на Запада към нея.

Мнозина с основание говорят за симпатиите на Субианто към Русия, тъй като спецификата на индонезийските елити е, че тяхното военно крило, и по-специално сухопътните сили, имат по-благосклонно отношение към Русия, обяснява Александър Королев, заместник-директор на ЦКМВР. на Националния изследователски университет Висше училище по икономика. В същото време Индонезия ще продължи да поддържа многовекторна и равноотдалечена политика и едва ли може да се очаква открито сближаване с Русия, смята експертът. Основни икономически партньори на страната са Китай (търговски оборот през 2022 г. – $65,9 млрд.), САЩ ($28,2 млрд.) и Япония ($24,8 млрд.).

Житейският път на Субианто

Прабово Субианто се включва по време на управлението на диктатора Сухарто. Той беше женен за дъщерята на Сухарто до 1998 г., когато се опита да се противопостави на протестите срещу неговото управление. След свалянето е уволнен, заподозрян в отвличане на политически противници, и емигрира в Йордания.
През 2008 г. той създава партията Gerindra (Движение за Велика Индонезия). През 2014 и 2019г той губи избори от Widodo два пъти. Скоро Видодо покани Субианто да стане министър на отбраната, на което той се съгласи.

Индонезия

Индонезия, официално Република Индонезия (на индонезийски: Republik Indonesia) е държава в Югоизточна Азия и Океания, разположена на Малайския архипелаг между Индийския и Тихия океан. Съставена е от 17 508 острова и 34 провинции. С население от 270 203 917 души (2020 г.), Индонезия се нарежда на четвърто място в света по население и е най-голямата мюсюлманска страна в света. Индонезия е президентска република, с избирани от народа президент и правителство. Столицата ѝ е Джакарта. Има сухоземни граници с Малайзия, Папуа Нова Гвинея и Източен Тимор. Индонезия е сред страните основателки на АСЕАН и е една от 20-те най-големи икономики в света (Г-20). По номинален брутен вътрешен продукт се нарежда на 16-о място в света, а по паритет на покупателната способност – на 7-о.

Архипелагът е развивал търговия с Индия и Китай още от първите векове сл. Хр., когато започват да проникват и културни влияния от тези две страни, като впоследствие се развиват будистки и индуистки царства. По време на Великите географски открития мюсюлмани и европейци-християни влизат в конфликт за ресурсите на индонезийските острови, най-вече подправки, чай и каучук. От 1800 до 1945 г. Индонезия е колония на Нидерландия, а 4 години след края на Втората световна война официално става независима страна. От 1945 г. на власт е Сукарно, чието слабо управление продължава до 1967 г., когато е свален от власт и управлението поема Сухарто. Той управлява страната с желязна ръка до 1998 г., когато се извършват демократични промени.

На територията на Индонезия има голям брой етнически, езикови и религиозни групи, от които доминиращата са яванците. Въпреки това комплексната индонезийска идентичност е възприела исляма и индонезийския език като сплотяващи атрибути на населението. Въпреки огромното население и гъстотата му, Индонезия е на второ място в света по биоразнообразие и има обширни дъждовни и тропически гори. Само около 10% от земята се използва за селскостопанска дейност. В Индонезия има много палми и каучукови дървета. Страната произвежда голям брой продукти от палмово масло и е основен доставчик на естествен каучук. Освен това Индонезия разполага с разнообразни полезни изкопаеми и минерални ресурси.