НА ГОСТИ В МИНАЛОТО

0
1527
SONY DSC

 

ДАМИТЕ ОТ КЛУБ „МАЙЧИНА ГРИЖА“ СЕ ДОКОСНАХА ДО УНИКАЛНОТО НАСЛЕДСТВО, СЪХРАНЕНО В ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ДОБРИЧ

Дамите от клуб „Майчина грижа“ избраха да се потопят в историята на своя роден край,като посетиха Регионален исторически музей – Добрич, разгледаха експозиция „Археология на Добруджа“ и се забавляваха във Възрожденското училище.Разходката в миналото започна с артефактите от „Езерния град“, открити край с. Дуранкулак. Докосването до останките от най-древното уседнало население в Добруджа и най-стария и най-големия праисторически некропол в света пробуди чувството на гордост, респект, самочувствие, че сме наследници може би на най-древната цивилзация в света – за съжаление, нереализирала се. С подчертан интерес дамите разгледаха всяка витрина, от която се показваше рядък експонат или колекция от изключителна ценност, проследявайки живота на хората, обитавали този край от далечното 6-то хилядолетие преди новата ера до края на Второто българско царство. По време на разходката в миналото всички научиха любопитни факти за климатичните промени и влиянието им върху живота на хората по тези земи, за причините за миграция и др. Споделиха, че се опитват да си представят как праисторическата жена е създала тези прекрасни произведения на изкуството, как е постигнала тези форми, цветове, изящество и съвършенство, без да познава грънчарското колело. Влязоха в домовете им чрез 3D презентация и си представиха домашното огнище и семейството по времето на матриархата, посланията за единство и съпричастност към общество и заобикаляща действителност.

SONY DSC

Породиха се много интересни въпроси, насочени към формата, украсата и предназначението на керамичните съдове. Дамите с любопитство откриха интересни знаци и символи – както в керамичните съдове от праисторията и тракийския период, така и в римски фибули, в огледала от античността, върху накити и оръжие, в метални апликации и др.

SONY DSC

По време на играта на въпроси и отговори установиха, че пред съвременната наука все още има неразгадани истини.Научиха любопитни факти от археологическите проучвания, от проектите, по които работи музейната колегия, от разнообразните образователни програми и с радост се включиха в керамичната работилница „Сръчни ръце“, като изработиха глинен съд, направиха изложба и някои си отнесоха творенията у дома – като спомен от съпреживяното.

SONY DSC

Докосването до живата история и работата с глина създаде настроение и трайни спомени у жените от клуб „Майчина грижа“. Почувстваха се горди, че са наследници на такова уникално културно-историческо наследство, което Добруджа пази в сърцето си.

Ивелина РОМАНОВА

Регионален исторически музей – Добрич

SONY DSC

Ако не сте ходили скоро в Исторически музей – Добрич, непременно го направете. Ще ви посрещнат с усмивка и ще ви „разходят“ с невероятен професионализъм в далечни времена, ще ви покажат находки от Добруджанския край, които са безценно съкровище за земната цивилизация. Ще ви накарат да се почувствате горди, че сте наследници на подобно богатство. Ще ви дадат усещане за род, родина, ценности и памет…

Ще ви дадат и шанс да си изработите сами копия на антични съдове от глина. И да отнесете у дома спомен за разходката в миналото. За контакти: +359/884 311 496, e-mail: rim_dobrich@abv.bg