Добрич, 16 декември /Юлияна Христова, БТА/
Научен маршрут “Навигация по звездите” ще поведе туристите по Черноморското крайбрежие догодина. Атракцията е част от партньорския проект на Историческия музей в Каварна, Природонаучния музеен комплекс, Военноморската академия “Мирча чел Бътрън” и Националния колеж “Мирча чел Бътрън” в Констанца, Румъния. Инициативата “Отворен прозорец към мистериите на Вселената” ползва финансова подкрепа от над 1 473 000 евро по Програмата за трансгранично сътрудничество “Interreg V-A: Румъния-България 2014-2020 г.”.
До пролетта на 2022 година ще бъде доставено оборудването за астрономическа обсерватория в Каварна, съобщи на БТА директорът на музея в морския град Пенко Георгиев. По думите му, обсерваторията с автоматизиран купол, за която вече се изпълняват обществени поръчки, ще разполага с телескопи за дневни и нощни астрономически наблюдения, както и с камери за заснемане на звездното небе.
“Навигация по звездите” ще научи любопитните как да се ориентират в Черно море, използвайки нощното небе за ориентир. И друг нов маршрут – “Лагери на астрономията”, ще привлича туристите да изследват Вселената с телескопи от най-добрите точки за наблюдение в трансграничния регион Добрич-Констанца, между които е и нос Калиакра.