София, 17 декември /Теодора Цанева, БТА/
Депутатите намалиха коледната си ваканция. Те ще почиват от 29 до 31 декември, вместо от 22 декември до 10 януари.
Решението беше прието със 181 гласа “за”, 29 – “против”, и 11 – “въздържал се”, по предложение на “Продължаваме Промяната”.
С 55 гласа “за”, 12 – “против”, и 124 – “въздържал се”, парламентът отхвърли предложението на “Има такъв народ” за отмяна на коледната ваканция, т.е. народните представители да нямат почивни дни освен официалните.
Така, според приетото решение и с оглед на официалните почивни дни по празниците, народните представители ще излязат във ваканция от 24 декември и ще се върнат на работа след 3 януари.
Любен Дилов-син /ГЕРБ-СДС/ предложи да не се приемат и двата проекта за решение. Той посочи, че с тях се нарушават гражданските и верските права на народни представители. От Рождество до 8 януари има ред много важни християнски празници, отбеляза Дилов. Той заяви, че новото управляващо мнозинство е демонстрирало, че Конституцията е “някаква подробност”, а новото правителство не се е заклело пред християнските символи и не е поканило патриарх Неофит на клетвата.
Настимир Ананиев /”Продължаваме Промяната”/ го призова да не използва фалшиви новини от тази трибуна. Той посочи, че има официална позиция на Българската православна църква, че патриарх Неофит е бил поканен на клетвата, но не е могъл да присъства и е присъствал епископ Герасим.
От “Продължаваме Промяната” обясниха, че предложението им за намаляване на ваканцията е по напълно прагматични причини. Преди всичко, искаме да покажем на хората в страната, че по никакъв начин не се отличаваме от тях, коментира Мирослава Петрова. Затова смятали, че трябва да проведат парламентарните си заседания на 22 и 23 декември. Петрова обясни, че почивката на депутатите съвпада с планираните ваканции на повечето трудещи се българи, а периодът след 3 януари е работен за всички българи.
Александър Иванов /ГЕРБ-СДС/ я репликира, че ПП не подкрепи предложението, което отъждествява народните представители с всички останали български граждани – зеленият сертификат да важи в парламента.
Тошко Йорданов /”Има такъв народ”/ коментира, че 75 процента от хората нямат зелен сертификат. Ако ще се приобщавате към нещо, приобщете се към голямата част от българското население, призова той. “Второ, знам, че някои се правят на много религиозни, също от онази част на залата, но всъщност отиват да изпълняват религиозните си обязаности, гмуркайки се тук-таме по света”, допълни той. Йорданов посочи, че народните представители трябва да работят като всички останали български граждани.
Росица Кирова /ГЕРБ-СДС/ възрази срещу, по думите й, принизяването на парламента. Народните представители, за разлика от обикновения гражданин, нямат право да ползват отпуск, посочи тя. Да правим демонстрация колко сме работни, без да вършим нищо, не е полезно за българските граждани, коментира тя, “като човек, работил в частния сектор”. Всеки има нужда от почивка, всеки има семейство, в предходния парламент нямахме лятна ваканция, допълни Кирова.
Депутатстването не е привилегия, това е пожелание, като искате, ходете си в частния сектор, правете си ваканции, отговори й Тошко Йорданов.
Десислава Атанасова отбеляза, че присъствието на депутатите в парламента трябва да води до законодателни инициативи, и то добри. Иначе губим много време от тайминга на държавата, допълни тя.
Явор Божанков /”БСП за България”/ коментира, че целта на ГЕРБ е да саботират законодателния процес. Групата на ГЕРБ се държат като физически тролове в тази зала, заяви той.