Учени от НАСА разработиха система за ранно предупреждение за геомагнитни бури. Базирана е на изкуствен интелект. Новата система е в състояние да предскаже буря 30 минути преди да удари определен район. Освен това помага да се оценят последствията от събитието.

Моделът анализира данни от космическите спътници ACE, Wind, IMP-8 и Geotail, както и информация от наземни станции. Времето за прогнозиране е само една секунда. В същото време моделът е в състояние да издава нови прогнози всяка минута.

Моделът се носи името DAGGER. Според създателите той може да се използва за прогнозиране на магнитни бури по цялото земно кълбо.

Последствията от магнитните бури могат да бъдат опустошителни за съвременния свят, активно използващ електронните технологии. Например слънчева буря през 1989 г. причини прекъсвания на електрозахранването в цял Квебек. Милиони хора останаха без ток за 12 часа. Събитието в Карингтън предизвика пожари в първите телеграфни станции през 1859 г., което доведе до масово прекъсване на комуникациите.

Учените отбелязват, че рискът от разрушителни слънчеви бури се увеличава с наближаването на следващия слънчев максимум, пик в 11-годишния цикъл на слънчева активност. Очаква се той да настъпи през юли 2025 г.

Авторите на разработката са категорични, че ранното предупреждение ще позволи да се вземат мерки за защита на инфраструктурата от предстояща слънчева буря, например временно изключване на чувствителни системи или прехвърляне на сателити на други орбити, съобщава Space Weather.

Междувременно тази седмица настъпва затишие в слънчевата активност. Вероятността за геомагнитни бури между 15 и 21 май е около 5-10%.

https://blitz.bg/