Най-старото известно съобщение в бутилка е открито от жителя на Ню Джърси (САЩ) Смит Мърфи, докато се разхождал по плажа. Датиран е от 19 век.

Вътре в бутилката имаше бележка с текст „Яхта Нептун в Атлантик Сити, Ню Джърси, 6/76 август“. Търсене в архивите разкри, че яхта с това име е построена през 1874 г. от капитан Самуел Гейл от близкия Атлантик Сити.

Също така вътре в бутилката те намериха нещо подобно на визитна картичка от компанията за производство на мебели WG & J. Klemm. В края на 19 век наистина има компания, управлявана от братя Клем.
Изследователите са стигнали до извода, че бележката в бутилката е с дата 6 август 1876 г. По този начин това може да е най-старото съобщение от този вид – то е с 10 години по-старо от предишния „рекордьор“, намерен в Австралия .

Смит Мърфи подаде заявление в Книгата на рекордите на Гинес. Съобщението обаче все още трябва да бъде тествано, което може да отнеме няколко месеца.

Авторът на съобщението вече не може да бъде идентифициран. Яхтата „Нептун“ е била използвана за морски разходки. Всеки от нейните пътници или екипаж може да е написал писмо и да го е хвърлил зад борда, съобщава IFL Science.

Преди това съобщение в бутилка, изхвърлено на брега на Бостън, плаващо в морето в продължение на 60 години . Изпратен е във водата през 1961 г.