• Справка в местния регистър показва, че на Никулден имен ден в Община Балчик празнуват над 500 души.
Сред тях най-много – 230, са мъжете, носещи името на Свети Николай Чудотворец. Един от тях е кметът на общината Николай. По масовост следват имената Никола – 92-ма и Кольо – 17. 42 жени се казват Николинка, а Нина се именуват 32 представителки на нежния пол. Модерното Никол е избрано за 21 момичета. На 6 декември ще празнуват 12 жени с името Николета, и още девет с името Николина. По разпространеност следват имената Колю (8 души), Нико и Ния (6), Нейчо (5), Ненко (4), Никита, Николас, Ненчо и Нейко (3), Ники и Нена (2). По веднъж в общината се срещат имената Николет, Николин, Николая, Ника, Ник, Николайчо и Нено.
В Балчик празникът започна в църквата “Св. Николай Мирликийски Чудотворец” с утреня, час по-късно се проведе Света литургия, а около 10.30 часа започна водосвет и освещаване на рибен оброк.
На балчиклии бе раздаден курбан за здраве и благословение след тържествения водосвет, а отец Яков прикани за участие всички в храмовия празник, посветен на един от закрилниците на морския град, съобщи Албена Иванова – кореспондент на Радио Варна.