Москва, 7 декември – AiF-Москва.

Във Великобритания се обидиха от поведението на руския президент Владимир Путин по време на посещението му в Близкия изток. Авторите на вестник Daily Mail се оплакват, че непосредствено преди това ръководителят на Руската федерация е отказал да общува с британския посланик в Москва поради ограниченията, свързани с коронавируса.

„Путин отлетя за Близкия изток днес (6 декември – бележка на редактора), за да поздрави служители на ОАЕ, след като беше изненадващо пренебрежително към няколко висши дипломати от Европа, включително британския посланик в Русия, само вчера“, пише Daily Mail.

Оставяйки без нищо британския посланик в Москва, Владимир Путин „топло се ръкува“ по време на посещението си в Близкия изток, отбелязват британските журналисти.

Припомняме, че руският президент пристигна на работно посещение в Абу Даби на 6 декември. Държавният глава разговаря с президента на ОАЕ в двореца Каср ал-Ватан. Владимир Путин и Мохамед бин Зайед ал Нахаян обсъдиха перспективите за по-нататъшното развитие на двустранното сътрудничество.

По време на срещата Путин подчерта, че отношенията между Русия и ОАЕ са достигнали безпрецедентно високо ниво .

Отношенията между Русия и ОАЕ достигнаха безпрецедентно високо ниво, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от РИА Новости .

„Днес, благодарение на вашата позиция, нашите отношения достигнаха безпрецедентно високо ниво. Вие и аз сме в постоянен контакт и нашите колеги постоянно работят един с друг. И наистина Обединените арабски емирства са основният търговски партньор на Русия в арабския свят“, каза руският лидер по време на среща с президента на ОАЕ Мохамед бин Зайед Ал Нахаян.

На свой ред президентът на Емирствата нарече руския лидер Владимир Путин „скъп приятел“. Той отбеляза още, че отношенията между двете страни имат исторически характер и се развиват през последните години.

През юни на международния икономически форум в Санкт Петербург руският лидер Владимир Путин благодари на Мохамед бин Зайед Ал Нахаян за усилията му да разреши хуманитарните проблеми по време на събитията в Украйна. Тогава Путин отбеляза, че ОАЕ са много добър и удобен партньор за Русия, а двустранните отношения са от полза както за Русия, така и за Обединените арабски емирства.